Τι θα γίνει τελικά με το πρόστιμο της ΕΕ κατά της Google;

Τι θα γίνει τελικά με το πρόστιμο της ΕΕ κατά της Google;
epa02473923 An image made with a magnifying glass effect showing a part of the homepage of internet search engine Google, Cologne, Germany, 30 November 2010. The European Union (EU) is to launch an anti-trust probe into Google following claims that its search engine manipulates results to harm rivals, EU officials announced 30 November. The investigation comes after complaints from some of Google's business rivals. The European Commission stressed that the launch of a probe does not mean Google is guilty. EPA/OLIVER BERG Photo:

Ο τεχνολογικός κολοσσός προσφεύγει κατά του προστίμου ρεκόρ 4,34 δισ. ευρώ που του επέβαλε η Ένωση.

Η Google προσέφυγε ενάντια στο πρόστιμο ύψους 4,34 δισ. ευρώ που της επέβαλαν τον Ιούλιο οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπίστωσε ότι η Alphabet Inc., η μητρική εταιρεία της Google, ενίσχυσε παρανόμως την πλεονεκτική της θέση στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας από το 2011, αναγκάζοντας τους κατασκευαστές συσκευών Android να προεγκαθιστούν το Google Search και το πρόγραμμα πλοήγησης Chrome μαζί με το Google Play app store, πληρώνοντάς τους μόνο για το Google Search και αποκλείοντάς τους από την χρήση τροποποιημένων μορφών του Android.

«Καταθέσαμε στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προσφυγή μας για την απόφαση της ΕΕ σχετικά με το Android», υπογράμμισε η Google σε mail της. Η εταιρεία αναφέρεται στα επιχειρήματα που παρέθεσε ο Διευθύνων της Σύμβουλος Σούνταρ Πιτσάι την ημέρα της έκδοσης της απόφασης της ΕΕ τον Ιούλιο, με κύριο εξ αυτών ότι το Android δημιούργησε περισσότερες επιλογές για τους καταναλωτές, όχι λιγότερες.

Πρωτύτερα είχε αναφέρει ότι θα φέρει την υπόθεση στο δεύτερο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ με έδρα το Λουξεμβούργο.

Η πολύπλοκη υπόθεση μπορεί να χρειαστεί αρκετά χρόνια πριν την τελική απόφαση των δικαστών. Μια τελική προσφυγή είναι πιθανόν να κατατεθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ανώτατο δικαστικό όργανο της ΕΕ, αλλά μόνο επί νομικών ζητημάτων.