Τι θα πουν στο πρώτο τους τετ α τετ ο Ντόναλντ Τραμπ και η Τερέζα Μέι

Τι θα πουν στο πρώτο τους τετ α τετ ο Ντόναλντ Τραμπ και η Τερέζα Μέι

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τις επιδιώξεις της για εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα τονίσει τη σημασία που δίνει στο λεγόμενο ελεύθερο εμπόριο, καθώς επίσης και το ότι υποστηρίζει τη συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όταν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εντός της εβδομάδας, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός της τη Δευτέρα.

Η εκλογική νίκη του Τραμπ ήγειρε ερωτήματα όσον αφορά το μέλλον της ούτως καλούμενης ειδικής σχέσης ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ουάσινγκτον. Όμως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε την ψήφο υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 και υπογράμμισε ότι θα επιδιώξει τη σύναψη μιας νέας διμερούς εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία άμεσα.

Οι υποστηρικτές του Brexit πανηγύρισαν για τις δηλώσεις αυτές. Άλλοι όμως αμφισβήτησαν το πώς αυτό συνάδει με την πολιτική προστατευτισμού που οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι θα εφαρμόσει ο Τραμπ, σενάριο που ενισχύθηκε με την ομιλία του αμέσως μετά την ορκωμοσία του–όταν διεμήνυσε ότι γι’ αυτόν η βασική πολιτική του επιλογή θα είναι «πρώτα η Αμερική».

«Μπορείτε να περιμένετε πως η πρωθυπουργός θα εκφραστεί με μεγάλη σαφήνεια κατά την επίσκεψή της στις ΗΠΑ όσον αφορά τα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου και την προώθησή τους και ότι θέλει να εξεταστεί τι μπορεί να γίνει για να αυξηθεί» το διμερές εμπόριο, ανέφερε η εκπρόσωπος της Μέι στους δημοσιογράφους σήμερα.

Κατά την εκπρόσωπο, αναμένεται επίσης η πρωθυπουργός να καταστήσει σαφές στον Τραμπ ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας υποστηρίζει σθεναρά τη συμφωνία του 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, την οποία ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει να ακυρώσει ή να τροποποιήσει.

Η Μέι προγραμματίζεται κατά την επίσκεψή της να συμμετάσχει σε μια ετήσια εκδήλωση των Ρεπουμπλικάνων, στη Φιλαδέλφεια, και θα γίνει η πρώτη ξένη αρχηγός κράτους που θα μιλήσει σε αυτή την εκδήλωση, την Πέμπτη, πριν από τις διμερείς συνομιλίες που θα έχει με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή.

Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν στον Λονδίνο το Σάββατο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά του Τραμπ έναντι των γυναικών, όπως και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι σε μεγάλες πόλεις σε όλη την υφήλιο.

Ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο BBC χθες Κυριακή όσον αφορά τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά του Τραμπ έναντι των γυναικών, η Μέι, μόλις η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας, δήλωσε ότι δεν θα φοβηθεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε «απαράδεκτη» τοποθέτηση του Ρεπουμπλικάνου.

Ακόμη, η Μέι αναμένεται να συζητήσει με τον Τραμπ σχετικά με το NATO, το οποίο ο Ρεπουμπλικάνος έχει χαρακτηρίσει «απαρχαιωμένο».

Ενόψει της επίσκεψής της στις ΗΠΑ, η Τερέζα Μέι είχε την Κυριακή τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Γενικό Γραμματέα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, «συζήτησαν τη συνεχή σημασία της συμμαχίας ως του προπυργίου της άμυνάς μας και συμφώνησαν πως είναι ανάγκη η συμμαχία να συνεχίσει να εξελίσσεται ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες απειλές του σήμερα, ειδικά την τρομοκρατία και τις κυβερνοεπιθέσεις».

«Η πρωθυπουργός είπε ότι θα μεταφέρει αυτά τα μηνύματα στην Ουάσινγκτον αργότερα εντός της εβδομάδας.»