Τι θα σήμαινε η εξαγορά της Fiat Chrysler από τη Great Wall

Τι θα σήμαινε η εξαγορά της Fiat Chrysler από τη Great Wall

Παρά τις διαψεύσεις η κινεζική εταιρεία φέρεται να κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον της.

Μοντέλο Volvo…θέλει να ακολουθήσει η Great Wall και στην περίπτωση της Fiat – Chrysler (FCA). Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική Geely Ηοlding Group/Geely Automobile είχε απέκτησε τη Volvo και τώρα ακόμα μια κινεζική εταιρεία ενδιαφέρεται να αγοράσει τον ιταλοαμερικανικό όμιλο Fiat-Chrysler (FCA).

Η FCA διέψευσε τα περί προσέγγισης, αλλά οι Κινέζοι επιμένουν. Σε παλαιότερη δήλωσή του στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Geely Automobile, Γκούι Σεν Γιούε, είπε ότι ο ανταγωνιστής του θέλει να αντιγράψει τις δικές του κινήσεις και δεν διαψεύστηκε. Κι αυτό γιατί η Great Wall ενδιαφέρεται να παραγκωνίσει την εταιρεία του Γκούι Σεν Γιούε και να αναδειχθεί στην πρώτη παγκόσμια κινεζική εταιρεία.

Αν αποκτήσει το σύνολο του ιταλοαμερικανικού ομίλου, θα έχει τα εμπορικά σήματα του Jeep και της Maserati και αρκετά άλλα. Το Jeep, που κατασκευάζει η Chrysler, ταιριάζει απόλυτα με τα όσα παράγει η Great Wall. Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία ειδικεύεται σε αυτοκίνητα πολλαπλών δραστηριοτήτων (SUV).

Οι πωλήσεις των τελευταίων στην Κίνα αυξάνονται κατακόρυφα. Παράλληλα, αν η Great Wall εξαγοράσει τη FCA, θα έχει πρόσβαση σε μια σειρά από πλατφόρμες, προμηθευτικές αλυσίδες και δίκτυα διανομής, που θα τη συνδέσουν με τη βορειοαμερικανική και ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο, τα μεγέθη διαφέρουν.

Η Volvo κόστιζε 1,8 δισ. δολάρια, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της FCA αποτιμάται στα 19 δισ. δολάρια συνολικά.

Ο Σέρτζιο Μαρκιόνε πυροδότησε την όλη φημολογία, δηλώνοντας τον προηγούμενο μήνα ότι σκέφτεται να αυτονομήσει τμήμα των δραστηριοτήτων του FCA, ενώ παράλληλα επιδιώκει να περιορίσει τα εταιρικά χρέη έως τη λήξη του 2018 – με αυτόν τον τρόπο θα βρίσκεται σε καλύτερη θέση ο όμιλός του, ώστε να συνάπτει συμφωνίες στο μέλλον.