TiE Global: Σχέδια για μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα

TiE Global: Σχέδια για μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα

Άφιξη του μεγαλύτερου μη κερδοσκοπικού οργανισμού επιχειρηματικότητας. 

Στο «στόχαστρο» του ΤiE Global (του μεγαλύτερου μη κερδοσκοπικού  οργανισμού επιχειρηματικότητας), φαίνεται να βρίσκονται οι ελληνικές startups.

Σε μια ειδική εκδήλωση για 29 επιλεγμένες ελληνικές startups που έγινε στις 3 Ιουλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ανακοινώθηκαν τα σχέδια για την δημιουργία παραρτήματος του TiE Global στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, διακεκριμένοι επιχειρηματίες και επενδυτές του παγκόσμιου αυτού δικτύου, βρέθηκαν στην Αθήνα για την ετήσια συνάντηση των μελών τους.

Στις 3 Ιουλίου, τα μέλη του δικτύου συνδιοργάνωσαν με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, μια ειδική εκδήλωση (bootcamp) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για 29 υποσχόμενες ελληνικές startups.

Η εκδήλωση περιλάμβανε το κομμάτι των ομιλιών και την κατ’ ιδίαν συνάντηση μελών των δικτύου TiE με εκπροσώπους των ελληνικών startups, με στόχο την καθοδήγηση και την παροχή πρακτικών συμβουλών.

Στις επιμέρους αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις των μελών του δικτύου TiE με τους εκπροσώπους των εξής 29 ελληνικών startups: incrediblue, Pollfish, Eventora,  Layerise,  BreathEasy, onQ Systems, Social-Green, Clio Muse, i-sieve technologies, Combadi, Mageca, Fasmatech, Speekap,  pinobo.com,  Heeelp.me, Aterin,  Matetti, GReatings, Train2show, Crypteia Networks, Total Eclipse, Radiojar, Fuzz enterprises, Mobsavers, C2BII, Zoottle, Truckbird,  ParkAround και Workable.

Διαβάστε: Athens Pub Summit: Συνάντηση κορυφής για startups

Οι συγκεκριμένες startups, αλλά και άλλοι που παραβρέθηκαν την ημέρα της εκδήλωσης, έλαβαν πολύτιμο feedback για το προϊόν/υπηρεσία τους και πρακτικές συμβουλές για την συνέχεια.

«Άφιξη» και στην Ελλάδα
Μετά το τέλος των συναντήσεων με εκπροσώπους ελληνικών startups, τα μέλη του δικτύου TiE μίλησαν με εγκωμιαστικά σχόλια για το επίπεδο των ιδεών και τη διάθεση νέων ανθρώπων να κάνουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα σε μια δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία.

Κοινός τόπος των απόψεων που ακούστηκαν είναι ότι οι ελληνικές startups πρέπει να βγουν από «το καβούκι τους» και να αποτελέσουν μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου, καρπώνοντας πολλαπλά οφέλη: δικτύωση, επαφές, πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης, γνώση και καθοδήγηση στο πώς θα μετατρέψουν μια πολύ καλή ιδέα σε επιχειρηματικά βιώσιμη.

Το βήμα προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να είναι η ίδρυση ενός παραρτήματος του TiE Global στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Dr. Christian Tidona, γενικό διευθυντή του BioRN Cluster Management GmbΗ και υπεύθυνο του παραρτήματος του TiE στις Βρυξέλλες: «Στο bootcamp είδαμε πολύ καλές ιδέες, αλλά αυτό που χρειάζεται κατά την γνώμη μου είναι η σωστή καθοδήγηση και οι κατάλληλες επαφές για να πάνε αυτές οι ιδέες ένα βήμα μπροστά, να «πουλήσουν» και σε διεθνές επίπεδο.  Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε βάλει μπρος τις σχετικές διαδικασίες για το άνοιγμα ενός παραρτήματος του TiE και στην Ελλάδα.»

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής: 15 διακεκριμένοι Έλληνες επιχειρηματίες που θα θελήσουν να αποτελέσουν τον διοικητικό πυρήνα του νεοσύστατου ελληνικού παραρτήματος, αναδεικνύοντας έναν πρόεδρο, θα στείλουν μια αίτηση στο διοικητικό συμβούλιο του TiE Global στην Σίλικον Βάλεϊ για έγκριση.

Διαβάστε: Οι ελληνικές startup είναι εδώ

Αν η σχετική αίτηση εγκριθεί, θα υπογραφεί μια συμφωνία υπαγωγής στο παγκόσμιο δίκτυο του TiE.

Το ελληνικό παράρτημα, εκτός από τις μηνιαίες ή άλλες συναντήσεις/εκδηλώσεις που θα διοργανώνει με στόχο την προωθηση της startup επιεχειρηματικότητας στην Ελλάδα, θα αποτελεί μια γέφυρα διασύνδεσης με το παγκόσμιο δίκτυο μεντόρων, επιχειρηματιών και επενδυτών του TiE.

Επιλεγμένες από το ελληνικό παράρτημα startups θα μπορούν να συμμετάσχουν στο Business Plan Competition του TiE στις Βρυξέλλες, παρουσία κι άλλων startups από αντίστοιχα ευρωπαϊκά παραρτήματα του TiE.

Σε περίπτωση διάκρισης τους, θα ανοίξει η πόρτα για τη συμμετοχή τους ανάμεσα σε startups από Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία στο μεγάλο ετήσιο γεγονός του TiE, το TiECon στην Σίλικον Βάλεϊ.

Το TiECon συγκεντρώνει πάνω από 3.500 άτομα απ’ όλο τον κόσμο και περίπου 40-50 από τους σημαντικότερους VCs (venture capitalists) της Σίλικον Βάλεϊ, οι οποίοι δίνουν το παρών αναζητώντας νέες επενδυτικές ευκαιρίες σε startups απ’ όλο τον κόσμο.

Διαβάστε: Flickr: Το φάντασμα που καταδιώκει την Yahoo!

Τι είναι το  TiE Global
Η ιστορία του TiE Global ξεκινά το 1992 , όταν Ινδο-Αμερικάνοι επιχειρηματίες στην Σίλικον Βάλεϊ αποφάσισαν να δημιουργήσουν, σε πρώτο επίπεδο, ένα δίκτυo υποστήριξης (νέων) επιχειρηματιών. Το αρχικό δίκτυο επιχειρηματιών μετατράπηκε βαθμηδόν σ’ έναν επίσημο οργανισμό με το όνομα TiE (The Indus Entrepreneurs).

Στη σημερινή του μορφή, ο TiE αποτελεί τον μεγαλύτερο μη κερδοσκοπικό οργανισμό προώθησης της επιχειρηματικότητας. Αποτελεί, ουσιαστικά, μια πλατφόρμα δικτύωσης, υποστήριξης, εκπαίδευσης και υποβοήθησης επιχειρηματιών σε όλο τον κόσμο σε πλείστα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης και της αναζήτησης χρηματοδότησης.

Απαριθμώντας σήμερα 11.000 μέλη, με 60 επιμέρους παραρτήματα σε 17 χώρες παγκοσμίως, ο TiE Global διοργανώνει μια σειρά προγραμμάτων και εκδηλώσεων, με σημαντικότερο το TiEcon, το μεγαλύτερο συνέδριο δικτύωσης επιχειρηματιών στην Σίλικον Βάλεϊ με παρουσία των σημαντικότερων VC’s (venture capitalists) απ’ όλο τον κόσμο.