Τιμ Κουκ: «Το να είμαι ομοφυλόφιλος ήταν το μεγαλύτερο δώρο θεού»

Τιμ Κουκ: «Το να είμαι ομοφυλόφιλος ήταν το μεγαλύτερο δώρο θεού»
epa05606202 Tim Cook, CEO of Apple Inc., introduces the new updated Apple Macbook Pro line, during an event at the Apple Headquarters in Cupertino, California, USA, 27 October 2016. EPA/TONY AVELAR

O CEO της Apple μιλά για άλλη μία φορά ανοιχτά για το coming out του, το bullying και την ισότητα.

του Lucas Laursen

Πριν λίγες μέρες, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, δήλωσε στο CNN ότι το να είναι ομοφυλόφιλος «είναι το μεγαλύτερο δώρο του Θεού σε μένα», αντηχώντας εν πολλοίς το άρθρο του στο Bloomberg Businessweek το 2014 με το οποίο έκανε coming out. Οι λέξεις του δεν έχουν αλλάξει σχεδόν καθόλου, αλλά οι εποχές έχουν αλλάξει και πολύ μάλιστα.

Για πολλά χρόνια προτού ο Κουκ κάνει coming out δημοσίως, τα μέσα ενημέρωσης συζητούσαν τον σεξουαλικό προσανατολισμό του. Ο Φίλιξ Σάλμον, blogger του Reuters, είχε γράψει μια ανάρτηση σχετικά με το θέμα το 2011, η οποία πλέον δεν είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα. Επίσης, ο Κουκ συμπεριλήφθηκε στη λίστα των ισχυρών του Out Magazine για το 2013, η οποία είναι ακόμα διαθέσιμη.

Όταν τελικά ο Κουκ έγραψε το κείμενο με το οποίο έκανε coming out τον Οκτώβριο του 2014, είχε ήδη ασχοληθεί με μια ποικιλία δημόσιων παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένης και της επικρότησης από μέρους του των ομοσπονδιακών κανόνων κατά των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, καθώς και της παρουσίας του σε μια παρέλαση gay pride σε περίοπτη θέση.

Στο κείμενό του όπου απεκάλυψε τον σεξουαλικό προσανατολισμό του, έγραψε ότι οι διακρίσεις τού είχαν δώσει «το δέρμα ενός ρινόκερου» και τον είχαν διδάξει πώς πραγματικά αισθάνεται κάποιος που νοιώθει να βρίσκεται στη μειοψηφία. Επιπλέον, τον έκαναν να έχει περισσότερη ενσυναίσθηση, αναγνωρίζοντας παράλληλα το γεγονός ότι οι νομιμοποιημένες διακρίσεις υπήρχαν ακόμα σε πολλές περιοχές.

Και πάλι όμως, όπως έγραψε στο κείμενό του, «η Αμερική κινείται προς την ισότητα μεταξύ παντρεμένων ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών, και οι δημόσιες προσωπικότητες που βγήκαν θαρραλέα και έκαναν coming out έχουν βοηθήσει στην αλλαγή των παραστάσεων και έχουν κάνει την κουλτούρα μας πιο ανεκτική». Λιγότερο από έναν χρόνο μετά, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι οι Πολιτείες δεν μπορούν πλέον να αποτρέπουν τον γάμο ομοφυλόφιλων ατόμων.

Βέβαια, από τότε, κάποιες προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένων και ατόμων στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, έχουν κάνει τη ζωή πιο αβέβαιη και δύσκολη για τα άτομα LGBT και άλλες μειοψηφίες. Πέρυσι, η Apple και άλλες εταιρείες προέβησαν σε δημόσιες ανακοινώσεις κατά των ομοσπονδιακών προσπαθειών να επιτραπεί στους εργαζομένους να κάνουν διακρίσεις βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού. Έτσι, παρά την πρόοδο από το 2014 μέχρι σήμερα, ο Κουκ κατέληξε να επαναλαμβάνει πράγματα που για πολλούς δεν θα χρειαζόταν να επαναλαμβάνει: «Η άποψή μου είναι ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο κοιτάζω τον καθένα, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό του, τη θρησκεία, το φύλο και την εθνικότητα».

Δείτε το απόσπασμα της συνέντευξης του Τιμ Κουκ στο CNN: