Την ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών της δίκης της Χρυσής Αυγής τονίζει η Πολιτική Αγωγή

Την ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών της δίκης της Χρυσής Αυγής τονίζει η Πολιτική Αγωγή
Ξεκίνησε η προβολη των " αναγνωστέων"΄εγγράφων στην δίκη μελών της Χρυσής Αυγής , Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018. Συνεχίζεται στο Εφετείο Αθηνών η δίκη της ηγεσίας και μελών της Χρυσής Αυγής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής ζητούν με επιστολή τους προς το υπουργείο Δικαιοσύνης να διεξάγονται καθημερινά συνεδριάσεις αποκλειστικά στην αίθουσα τελετών του Εφετείου.

Την ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών της δίκης της Χρυσής Αυγής με καθημερινές συνεδριάσεις, αποκλειστικά στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, επανέλαβαν οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής σε συνάντηση που είχαν με το νέο πρόεδρο της Τριμελούς Διοίκησης του Εφετείου, Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο.

Οι συνήγοροι των θυμάτων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που έχει συμπληρώσει ήδη πλέον των τριών ετών διεξαγωγής, παρέδωσαν στον κ. Σταμαδιάνο υπόμνημα-επιστολή με τα αιτήματά τους στο οποίο παραθέτουν τα στοιχεία της μέχρι σήμερα διαδικασίας της εκδίκασης. Το υπόμνημα, που υπογράφουν δώδεκα συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής, έχει σταλεί επίσης και στον υπουργό Δικαιοσύνης με το αίτημα των συνηγόρων για συνάντηση μαζί του.

Σύμφωνα με την Πολιτική Αγωγή «η δίκη απέχει από την ολοκλήρωσή της», καθώς μόλις ολοκληρωθεί η ανάγνωση εγγράφων, που αναμένεται στις επόμενες συνεδριάσεις, ακολουθούν η εξέταση των 230 μαρτύρων που προτάθηκαν από την υπεράσπιση, οι απολογίες των 69 κατηγορουμένων, η εισαγγελική πρόταση και οι αγορεύσεις των συνηγόρων των δύο πλευρών που θα προηγηθούν της ετυμηγορίας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Έτσι, σύμφωνα με το υπόμνημα της Πολιτικής Αγωγής «έχοντας επίγνωση της ιστορικής και κοινωνικής βαρύτητας της δίκης και ενεργώντας με προσήλωση στην ευθύνη που αναλάβαμε απέναντι στα θύματα της Χρυσής Αυγής, τις οικογένειές τους και την κοινωνία, θέτουμε κάθε αρμόδιο φορέα προ των ευθυνών του και επισημαίνουμε ότι το μόνο μέτρο που είναι δυνατό να συμβάλλει ουσιαστικά στην ταχύτερη εφεξής διεξαγωγή της δίκης μέχρι την ολοκλήρωσή της θα ήταν: Η επιτάχυνση στη διεξαγωγή – ακόμα και σε καθημερινή βάση – της δίκης με την αποκλειστική διάθεση της αίθουσας εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών μέχρι τη λήξη της, η κατάργηση των συνεδριάσεων στον Κορυδαλλό και η εγκατάλειψη κάθε σκέψης για άλλον χώρο και με την απαλλαγή όλων των μελών της σύνθεσης του Δικαστηρίου από άλλα δικαστικά καθήκοντα».

Στο υπόμνημα των συνηγόρων των θυμάτων τονίζεται ότι η δίκη, που ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015, έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 250 συνεδριάσεις επί προγραμματισμένων 277 και έχουν εξεταστεί 147 μάρτυρες κατηγορίας.

Η κατανομή των συνεδριάσεων ανά έτος είναι:

*39 το 2015, όλες στον Κορυδαλλό,

*50 το 2016 με τις 34 από αυτές στην αίθουσα του Εφετείου,

*95 δικάσιμοι του 2017 με τις 42 από αυτές στο Εφετείο και

*66 δικάσιμοι το 2018, έως τις 30 Σεπτεμβρίου, με 23 από αυτές στο Εφετείο.

Οι συνήγοροι επαναλαμβάνουν ότι η διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό «αποφασίστηκε αυθαίρετα και χωρίς καμία διαβούλευση από την τότε διοίκηση του Εφετείου, παρά τις αντιδράσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, εκατοντάδων κοινωνικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας για τον λόγο ότι -πέρα από όλες τις βάσιμες ενστάσεις που μπορεί να έχει κανείς για τη διεξαγωγή της δίκης μέσα σε χώρο φυλακών- η επιλογή του Κορυδαλλού ως τόπου διεξαγωγής της σημαίνει περιθωριοποίηση και υποβάθμιση δεδομένου ότι δυσχεραίνει αφάνταστα την πρόσβαση του κοινού για την παρακολούθηση, την προσέλευση των δημοσιογράφων, αλλά και την ανεμπόδιστη άσκηση των λοιπών καθηκόντων των συνηγόρων».

Τονίζουν δε, ότι «στη διάρκεια της δίκης αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους όσοι απέμεναν προσωρινά κρατούμενοι μετά την έναρξή της, έτσι ώστε η διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό δεν υπηρετεί την οποιαδήποτε ανάγκη αποφυγής μετακινήσεων κρατουμένων».

Επισημαίνουν τέλος ότι «είναι αναμφισβήτητο ότι η μεγάλη διάρκεια της δίκης μέχρι τώρα οφείλεται και στον μεγάλο όγκο της δικογραφίας που προκύπτει από τη συνεκδίκαση και συνεξέταση πολλών αποδιδομένων εγκληματικών δραστηριοτήτων, πράγμα το οποίο όμως έχει αποδειχτεί ορθό όσο και αν συντείνει στην επιμήκυνση του χρόνου, δεδομένου ότι είναι αναγκαίο για την απόδειξη των στοιχείων της κατηγορίας της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ