Την άνοιξη τοποθετεί τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία το SPD

Την άνοιξη τοποθετεί τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία το SPD

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος εκτιμά πως η Άνγκελα Μέρκελ έχει χάσει την πυγμή της, ενώ ο Μάρτιν Σουλτς θέλει να φέρει κοντά Γερμανία και Γαλλία.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι το Βερολίνο θα υιοθετήσει τις ιδέες του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς.

Ο Σουλτς επέκρινε εμμέσως την Άνγκελα Μέρκελ διότι δεν εναγκαλίσθηκε το ευρωπαϊκό όραμα του Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο περιλαμβάνει στενότερη συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της μετανάστευσης και ενίσχυση της ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης.

«Το συνέδριό μας θα σχοληθεί με αυτό αύριο. Ποιες είναι δηλαδή οι δυνατότητες, οι επιλογές μας, τα εργαλεία μας για να διασφαλίσουμε ότι η Γερμανία θα εναγκαλισθεί τις γαλλικές ιδέες», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του SPD στο Βερολίνο.

«Η Γαλλία κάνει προτάσεις και η Γερμανία δεν τις υιοθετεί. Αυτό είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε, την ώρα που οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Μέρκελ επιδιώκουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με το SPD έπειτα από το ναυάγιο των τριμερών διαπραγματεύσεων του σχήματος «Τζαμάικα».

Σήμερα πάντως  ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Δήμαρχος του Αμβούργου Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξή του στην «Hamburger Abendblatt», δήλωσε πως η ολοκλήρωση της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία δεν πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από την άνοιξη.

«Δεν υπολογίζω σε συγκρότηση κυβέρνησης στην διάρκεια του χειμώνα», δήλωσε το στέλεχος του SPD, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα είναι αρνητικό ή ότι θα συνιστά μια κατάσταση αστάθειας. «Η Γερμανία έχει μια λειτουργούσα κυβέρνηση CDU/CSU και SPD», τόνισε και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα αποφασίσει στο συνέδριό του εάν επιθυμεί να μπει σε συνομιλίες με την Χριστιανική Ένωση για την συγκρότηση «μεγάλου» συνασπισμού.

Σε αυτή την περίπτωση, συνέχισε, το σημαντικότερο ζήτημα θα είναι αν η Καγκελάριος Μέρκελ θα μπορέσει να επιτύχει συναινέσεις. «Κάτι τέτοιο απαιτεί ισχύ και δεν είμαι πλέον τόσο βέβαιος ότι η δική της ισχύς επαρκεί», δήλωσε ο κ. Σολτς.