Την «αποκατάσταση όσων καθαιρέθηκαν» ζητά για το 2018 ο ηγέτης της Καταλονίας από τη Μαδρίτη

Την «αποκατάσταση όσων καθαιρέθηκαν» ζητά για το 2018 ο ηγέτης της Καταλονίας από τη Μαδρίτη
epa06239942 Catalan President, Carles Puigdemont, gives a press conference, in Barcelona, northeastern Spain, 02 October 2017. Puigdemont asked for an 'international mediation' to deal with the current situation in Catalonia and claimed for the 'withdrawal of the police forces' deployed in the region. Catalonia held the previous day an independence referendum, that was celebrated in spite of it had been banned by the Constitutional Court. A day after of the illegal referendum, a high tension atmosphere is present between the Catalan Government and the Spanish central Government after the consequent police forces' actions, with an open door to a possible unilateral declaration of independence by the Catalan Government. EPA/ALBERTO ESTEVEZ

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν έστειλε το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του στους Καταλανούς από τις Βρυξέλλες.

«Ως πρόεδρος, απαιτώ από την ισπανική κυβέρνηση και από εκείνους που την στηρίζουν να αποκαταστήσουν όλους εκείνους που καθαιρέθηκαν χωρίς την έγκριση των Καταλανών», ανέφερε σήμερα ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, στο ηχογραφημένο μήνυμά του για το νέο έτος, με το οποίο έστειλε από τις Βρυξέλλες όπου έχει αυτο-εξοριστεί, τις ευχές του προς τον καταλανικό λαό για το 2018.

Στο επτάλεπτο μήνυμα, ο Κάρλες Πουτζδεμόν ζήτησε στην ουσία από τη Μαδρίτη να ξεκινήσει μια πολιτική διαπραγμάτευση και να αποκατασταθεί η κυβέρνησή του που καθαιρέθηκε από τη Μαδρίτη μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, στις 27 Οκτωβρίου.

«Οι Καταλανοί είναι ένας λαός δημοκρατικά ώριμος, που κέρδισε το δικαίωμα να ιδρύσει μια Δημοκρατία ελεύθερων ανδρών και γυναικών», είπε ο Πουτζδεμόν, που εμφανίζεται ως «νόμιμος» ηγέτης της Καταλονίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πουτζδεμόν έφυγε στο Βέλγιο λίγο πριν του ασκηθεί ποινική δίωξη από τις ισπανικές δικαστικές αρχές με αφορμή τη μονομερή απόπειρα απόσχισης της 27ης Οκτωβρίου Αν επιστρέψει στην Ισπανία θα προφυλακιστεί.

«Οι κάλπες μίλησαν (…) Τι περιμένει ο κύριος Ραχόι για να αποδεχτεί το αποτέλεσμα;» διερωτάται επίσης στο μήνυμά του.

Στις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου τα τρία αυτονομιστικά κόμματα συγκέντρωσαν όλα μαζί ποσοστό 47,5%. Έχουν έτσι την απόλυτη πλειοψηφία των εδών στο κοινοβούλιο και είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο Πουτζδεμόν, ως επικεφαλής του κόμματος «Μαζί για την Καταλονία» που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους έχει το δικαίωμα να παραμείνει πρόεδρος της Καταλονίας, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του. Αν παραμείνει στο Βέλγιο θα μπορούσε να ορκιστεί εξ αποστάσεως, αλλά αυτό συνεπάγεται μια τροποποίηση του κανονισμού του τοπικού κοινοβουλίου.

«Ο κύριος Πουτζδεμόν πιστεύει ότι μπορεί να είναι πρόεδρος μέσω του Ίντερνετ και του Whatsapp», σχολίασε ειρωνικά σήμερα η Ινές Αριμάδας, η επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ciudadanos στην Καταλονία.

Ο ίδιος ο Ραχόι, την Παρασκευή, χαρακτήρισε «παράλογη» μια τέτοια εξέλιξη.

Ο Πουτζδεμόν πάντως, χωρίς να κάνει κάποια αναφορά στο κυβερνητικό πρόγραμμά του, κατήγγειλε την καταστολή του αποσχιστικού κινήματος και είπε ότι ελπίζει να έρθει «η εποχή του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης», την οποία ο ίδιος ζητά «εδώ και χρόνια».