Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου για το άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό

Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου για το άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό
Οι οχτώ Τούρκοι αξιωματικοί βγαίνουν συνοδευόμενοι από αστυνομικούς από τον Άρειο Πάγο όπου συζητήθηκε το αίτημα έκδοσης τους στην Τουρκία, Αθήνα Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017. Η απόφαση θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Πέμπτη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο.

Στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ολοκληρώθηκε η διαδικασία ακροάσεως των συνηγόρων τόσο του ενός εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, στον οποίο έχει χορηγηθεί άσυλο, όσο και του συνηγόρου του ελληνικού Δημοσίου, που άσκησε την αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της επιτροπής ασύλου. Η έκδοση απόφασης μετατέθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα.

Το Ελληνικό Δημόσιο ζητεί να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή που θα «παγώνει» προσωρινά την παροχή ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικόπτερο με το οποίο διέφυγε μαζί με άλλους 7 στη Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα χώρα.

Πάντως δεν παραστάθηκε ο Τούρκος στρατιωτικός στον οποίο έχει χορηγηθεί άσυλο.

Δείτε ακόμηΕμμένει στη στάση του για τους «οκτώ» ο Κοντονής – Μπορούμε να τους δικάσουμε στην Ελλάδα

Επίσης, προσδιορίστηκε για 15 Φεβρουαρίου 2018 η συζήτηση της κυρίας αίτησης που έχει υποβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο και ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Αναστολών με την οποία χορηγήθηκε άσυλο στον ένα από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.

Όπως έγινε γνωστό, οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου υποστήριξαν ότι πρέπει να χορηγηθεί η προσωρινή διαταγή για λόγους δημοσίου συμφέροντος και για να μην διαταραχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Από την πλευρά του Τούρκου επισημάνθηκε ότι η απόφαση χορήγησης ασύλου είναι πλήρως εμπεριστατωμένη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανατραπεί ενώπιων οποιουδήποτε δικαστηρίου. Επίσης ότι η ελληνική Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει ανθρώπους που καταφεύγουν σε αυτή λόγω κινδύνων, βασανιστηρίων ή και της ίδιας τους της ζωής από αλλά κράτη.

Το ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπήθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ενώ η πλευρά του Τούρκου λοχαγού από το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ