Την Κυριακή προσέρχονται οι Κύπριοι στις κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου

Την Κυριακή προσέρχονται οι Κύπριοι στις κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου

Τί αναφέρει δημοσίευμα των New York Times για τους υποψηφίους και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο νικητής των εκλογών.

Στις κάλπες προσέρχονται οι Κύπριοι την προσεχή Κυριακή για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο νυν Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, 71 ετών, θα αντιμετωπίσει δύο βασικούς αντιπάλους: τον Νικόλαο Παπαδόπουλο, τον εύπορο γιο του πρώην προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου και αρχηγό του κεντροδεξιού κόμματος ΔΗΚΟ, καθώς και τον ανεξάρτητο Σταύρο Μαλά, ο οποίος υποστηρίζεται από κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ, γράφουν οι New York Times.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Αναστασιάδης προηγείται με άνεση και από τους δύο αντιπάλους του, αν και δεν φαίνεται πιθανό να λάβει περισσότερο από το 50% των ψήφων, προκειμένου να κερδίσει την πλειοψηφία και να αποφύγει το δεύτερο γύρο της 4ης Φεβρουαρίου».

Οι Τάιμς τονίζουν ότι «ο Αναστασιάδης, ο οποίος είναι υποψήφιος για δεύτερη και, όπως ισχυρίζεται, τελευταία προεδρική θητεία, αντιπροσωπεύει την παλαιά πολιτική φρουρά του νησιού. Προβάλλοντας την εμπειρία του και το πολιτικό του ένστικτο, υποστηρίζει ότι έφτασε την επανένωση της Κύπρου ως διζωνικής ομοσπονδίας, όσο πιο κοντά γινόταν σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Ωστόσο, μετά την “παράλογη εμμονή” της Τουρκίας να μετατρέψει το νησί σε “προτεκτοράτο” της διατηρώντας τα τουρκικά στρατεύματα και παράλληλα το δικαίωμα επέμβασης, οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν τον Ιούλιο. Δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι θα καταψήφιζαν μια συμφωνία που θα περιλάμβανε τουρκική παρουσία στρατευμάτων και δικαίωμα επέμβασης. Ο Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν η μεγαλύτερη ανησυχία του και υποσχέθηκε, αν επανεκλεγεί, να τις ξεκινήσει εκ νέου από εκεί που σταμάτησαν.

O Παπαδόπουλος και ένας συνασπισμός μικρότερων, κεντροδεξιών κομμάτων, που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του, έχουν επιτεθεί στον Αναστασιάδη για “έλλειμμα αξιοπιστίας”. Κατηγορούν τον Αναστασιάδη ότι, ενώ χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα, προβαίνει σε πάρα πολύ “επικίνδυνες” παραχωρήσεις προς τη μειοψηφία των τουρκοκυπρίων, όταν πιεστεί σε θέματα, όπως τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Με τις ειρηνευτικές συνομιλίες στο περιθώριο, έχει έλθει στο επίκεντρο η οικονομία και αποτελεί το βασικό θέμα που θα καθορίσει τον νικητή. Τόσο ο Παπαδόπουλος όσο και ο Μαλάς έχουν επιτεθεί στον Αναστασιάδη για τη σύνθλιψη της μεσαίας τάξης με το σκληρό πρόγραμμα διάσωσης πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που η Κύπρος ζήτησε από τους εταίρους της Ευρωζώνης το 2013 για να αποφύγει την πτώχευση.

Ο νέος Πρόεδρος θα έχει επίσης υπό την επίβλεψή του τις υπεράκτιες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, που φαίνεται να έχουν ενισχύσει την οικονομική και πολιτική συμμαχία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, αλλά έχουν προκαλέσει ραγδαία αύξηση της οργής της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί τις γεωτρήσεις.

Τέλος, ένα ισχυρό υπόγειο ρεύμα απογοήτευσης των νέων, που κάνουν λόγο για διεφθαρμένο και ψηφοθηρικό πολιτικό σύστημα, έχει μεταφραστεί σε έναν από τους χαμηλότερους αριθμούς εγγεγραμμένων νέων ψηφοφόρων, καθώς μόνον το ένα τέταρτο των περίπου 40.000 νέων ψηφοφόρων έχει εγγραφεί για να ψηφίσουν. Ο εκλογολόγος Χριστόφορος Χριστοφόρου υπογραμμίζει ότι το ποσοστό αποχής στις εκλογές ενδέχεται να φθάσει το 28%, ποσοστό σημαντικό για δημοσκοπήσεις στην Κύπρο, που παραδοσιακά σημειώνει πολύ υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ