Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για το master plan του ΟΛΠ

Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για το master plan του ΟΛΠ

Άπαντες αναμένουν το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων για την κινεζική επένδυση των 580 εκατ. ευρώ.  

Η Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) αναμένεται τελικώς αύριο να γνωστοποιήσει την απόφαση που έλαβε κατά τη σημερινή ολοήμερη συνεδρίασή της σχετικά με το master plan του ΟΛΠ.

Η Επιτροπή φέρεται να έχει αποφασιστεί να δοθεί πράσινο φως στις υποχρεωτικές επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά. Οι ύψους 293,7 εκατ. ευρώ επενδύσεις θα πρέπει να έχουν γίνει έως το 2021, προκειμένου να μεταβιβασθεί στην Cosco και το υπόλοιπο 16% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, εκτός από το 51% που απέκτησε το 2016.

Ωστόσο, η ΕΣΑΛ φέρεται να απέρριψε την κατασκευή mall μέσα στο λιμάνι μετά από τις αντιδράσεις των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των φορέων και των συλλογικοτήτων που παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν τη συνεδρίαση.

Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης της ΕΣΑΛ συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των φορέων, οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για τα επενδυτικά σχέδια της Cosco. Στη συνέχεια, ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής υπό την προεδρία του γγ Λιμένων και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστου Λαμπρίδη, προκειμένου να λάβει την τελική απόφασή της.

Στην ΕΣΑΛ συμμετέχουν δύο διευθυντές από το υπουργείο Ναυτιλίας, ένας από το υπουργείο Οικονομικών, ένας από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ένας από το υπουργείο Πολιτισμού και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων.

Κοινή διαπίστωση όλων των εκπροσώπων των φορέων που τοποθετήθηκαν στο πρώτο μέρος είναι «όχι» στη δημιουργία εμπορικού κέντρου μέσα στο λιμάνι τύτου «mall», ενώ τέθηκε για ακόμα μία φορά η έλλειψη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για κάθε έργο που θα γίνει και μπορεί να περιλαμβάνει το κυκλοφοριακό, τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή του θορύβου, κ.ά.

Για την επέκταση της προβλήτας κρουαζιέρας τέθηκε θέμα τεκμηρίωσης γιατί θα πρέπει να γίνει η συγκεκριμένη επένδυση από πλευράς ΟΛΠ, ενώ ζητήθηκε μελέτη σκοπιμότητας και όχι αυτή που υπήρχε από το 2010, όταν ακόμα τότε επικεφαλής του οργανισμού ήταν ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης.