Τις πόρτες των φυλακών πέρασε στην Ισπανία ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ

Τις πόρτες των φυλακών πέρασε στην Ισπανία ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ
epa07118501 Former President of Bankia and former IMF director, Rodrigo Rato, arrives to Soto del Real prison in Madrid, Spain, 25 October 2018. Rato enters prison to fulfill his four-year imprisonment sentence ordered by the National Court for the charges of misappropriation in the so-called 'black cards' case, in which him and other board members of the then savings bank Caja Madrid, now called Bankia, were accused of using opaque credit cards for personal expenses. EPA/VICTOR LERENA

O πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αθνάρ συνδέεται με το μεγαλύτερο τραπεζικό σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας.

Ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πρώην υπουργός Ροντρίγκο Ράτο ζήτησε σήμερα «συγγνώμη από την κοινωνία» στην Ισπανία, πριν περάσει την πύλη των φυλακών ως σύμβολο διαφθοράς στη χώρα του.

«Ζητώ συγγνώμη από την κοινωνία και από τους ανθρώπους που μπορεί να αισθάνονται απογοητευμένοι ή ότι επηρεάστηκαν», δήλωσε ο Ράτο, 69 ετών, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες που τον περίμεναν κοντά στο σωφρονιστικό ίδρυμα.

«Παρουσιάστηκε (στη φυλακή) του Σότο ντελ Ρεάλ», κοντά στη Μαδρίτη, λίγο μετά τις 13.00 (τοπική ώρα, 14.00 ώρα Ελλάδας), επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος της διοίκησης των φυλακών.

Πρώην κορυφαίο στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος (δεξιά), ο Ράτο ήταν υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της συντηρητικής κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ από το 1996 έως το 2004 πριν γίνει διευθυντής του ΔΝΤ έως το 2007.

Ωστόσο είναι με την ιδιότητα του πρώην τραπεζίτη που μπαίνει φυλακή για να εκτίσει ποινή φυλάκισης τεσσεράμισι ετών για την υπεξαίρεση κεφαλαίων, στο πλαίσιο της υπόθεσης της τράπεζας Bankia.

Ο Ράτο καταδικάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου διότι διατήρησε στην τράπεζα, της οποίας προήδρευε, ένα «μαύρο σύστημα τραπεζικών καρτών» με τις οποίες διάφορα στελέχη ρύθμιζαν προσωπικά έξοδα χωρίς να αιτιολογούν ή να δηλώνουν τίποτα στην εφορία, ενώ η Ισπανία υπάχθηκε σε μια οδυνηρή θεραπεία λιτότητας.

Το όνομα του Ράτο –που ήταν τραπεζίτης μόνο από το 2010 έως το 2012– συνδέεται κυρίως με το μεγαλύτερο τραπεζικό σκάνδαλο στην ιστορία της Ισπανίας: μια σειρά επενδυτών παροτρύνθηκαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε ‘τοξικά’ τραπεζικά προϊόντα και πολλοί μικρομέτοχοι ζημιώθηκαν ύστερα από την καταστροφική είσοδο στο χρηματιστήριο της Bankia το 2011.

Η δικαιοσύνη έκρινε ότι αυτή η εισαγωγή στο χρηματιστήριο ήταν δόλια και ο Ράτο θα δικαστεί από τις 26 Νοεμβρίου για απάτη μαζί με δεκάδες άλλους κατηγορούμενους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP