«Τίτλοι τέλους» για τον Ενρίκο Λέτα

«Τίτλοι τέλους» για τον Ενρίκο Λέτα

Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας υπέβαλε και επίσημα την παραίτησή του ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Την παραίτησή του υπέβαλε προ ολίγου ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα επίσημα στον πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Μετά την επίσκεψη του Λέτα στο προεδρικό μέγαρο της Ρώμης, ο πρόεδρος Ναπολιτάνο οφείλει να ξεκινήσει γύρο συνομιλιών με τα κόμματα και στη συνέχεια να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Το πλέον πιθανό σενάριο είναι την πρωθυπουργία να αναλάβει ο γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), Ματέο Ρέντσι, αφού το κόμμα του Λέτα, που έκανε σαφές τις τελευταίες ημέρες ότι δεν στηρίζει πια τον απερχόμενο πρωθυπουργό, διαθέτει ακόμη την πλειοψηφία στη Βουλή.

Διαβάστε ακόμη: O Ματέο Ρέντσι έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Λέτα

Η ιταλική αντιπολίτευση -τα κόμματα Φόρτσα Ιτάλια και Κίνημα Πέντε Αστέρων- είχε ζητήσει έντονα να μεταβεί η κυβέρνηση Λέτα στη Βουλή και στη Γερουσία για να εξακριβωθεί αν χαίρει ακόμη της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας της ιταλικής προεδρίας, Ντονάτο Μάρα, έκανε γνωστό ότι δεν θα χρειασθεί να παρουσιασθεί ο Λέτα ενώπιον του κοινοβουλίου, αφού η ιταλική προεδρία θεωρεί ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα μπορέσουν να εκθέσουν τις απόψεις τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση.

Ο Μάρα εξήγησε ότι η άμεση έναρξη των διαβουλεύσεων βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης και στη συνέχιση της υλοποίησης των θεσμικών αλλαγών. 

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων έκανε σαφές ότι δεν θα πάρει μέρος στις διαβουλεύσεις.

Διαβάστε ακόμη: Το αστέρι του Ματέο Ρέντσι

Νέες δηλώσεις του Ναπολιτάνο
Ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο υποσχέθηκε σήμερα ότι θα προσπαθήσει «το συντομότερο δυνατόν» να βρει τον αντικαταστάτη του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, ο Ναπολιτάνο σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να επισημοποιήσει ο Λέτα την παραίτησή του ενώπιον του κοινοβουλίου, όπως ζητούσε η ιταλική αντιπολίτευση.

Οι διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης θα ξεκινήσουν από σήμερα και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι αύριο, Σάββατο.

Ο Ναπολιτάνο τόνισε ότι «είναι απαραίτητη, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, μια αποτελεσματική λύση στην κρίση», εάν ληφθεί υπόψη η επισφαλής κατάσταση της ιταλικής οικονομίας αλλά και η ανάγκη για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την προώθηση άλλων πολιτικών μεταρρυθμίσεων.