Το ασύλληπτο κόστος του καπνίσματος για την παγκόσμια οικονομία

Το ασύλληπτο κόστος του καπνίσματος για την παγκόσμια οικονομία
epa05446982 An exhibitor (C-behind) watches women using vaping products and accessories during the 2nd Beijing International Vapor Distribution Alliance Expo (Vape China Expo) at an exhibition center in Beijing, China, 29 July 2016. The event brings together Chinese and foreign vapor products companies to cater to electronic-cigarette and vaping consumers. EPA/ROLEX DELA PENA

Αριθμοί που σοκάρουν και στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει τα επόμενα χρόνια.

Το κάπνισμα κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία το αστρονομικό ποσό του 1 τρισ. δολαρίων ετησίως, και αναμένεται να σκοτώσει 30% περισσότερους ανθρώπους το 2030 σε σύγκριση με τους θανάτους σήμερα. Αυτό διαπίστωσε έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Αμερικανικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Καρκίνου, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Το κόστος του 1 τρισ. δολαρίων είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από τα φορολογικά έσοδα των δραστηριοτήτων των καπνοβιομηχανιών, τα οποία υπολογίζονται περίπου στα 269 δισ. για τη διετία 2013-2014.

Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με το κάπνισμα αναμένεται να αυξηθούν από τα 6 εκατ. το χρόνο που είναι σήμερα, στα 8 εκατ. το 2030, με το 80% των περιστατικών να αφορά τις μεσαίες και πιο αδύναμες οικονομίες του κόσμου, ανέφερε η έρευνα.

Με βάση τους υπολογισμούς της έρευνας, το κόστος του 1 τρισ. δολαρίων περιλαμβάνει κυρίως τα νοσήλια και τη φαρμακευτική αγωγή όσων πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Μάλιστα το κόστος αυτό αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο, παρότι οι κυβερνήσεις έχουν τα εργαλεία στα χέρια τους για το περιορίσουν, σημειώνει η εκτενής έρευνα των 688 σελίδων.