Το ασύλληπτο ποσό που «καίει» κάθε λεπτό η Tesla

Το ασύλληπτο ποσό που «καίει» κάθε λεπτό η Tesla
epa06370995 A Taiwanese walks past a Tesla Model X Electric car in Taipei, Taiwan, 06 December 2017. According to news reports, Automaker company Tesla Inc. is reaching out to the market for 131 million US dollars for business partners to buy more solar power projects. EPA/RITCHIE B. TONGO

Ίσως το πρωταπριλιάτικο αστείο του Έλον Μασκ περί χρεοκοπίας να μην είναι πλέον και τόσο μακρινό.

 

Στις αρχές Απριλίου ο Έλον Μασκ είχε αστειευτεί από τον λογαριασμό του στο Twitter ότι η Tesla είναι έτοιμη να χρεοκοπήσει, όμως η πραγματικότητα δείχνει πως τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν τόσο άσχημα, που τα αστεία θα κοπούν μαχαίρι.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η εταιρεία ξοδεύει αυτή τη στιγμή 6.500 δολάρια το λεπτό και για τα τελευταία πέντε τρίμηνα παρουσιάζει αρνητική χρηματοδοτική ροή. Επιπλέον, με τον τριπλασιασμό του προσωπικού της από το 2014 ως το 2017, τα συνολικά έσοδα ανά εργαζόμενο είναι πολύ μικρότερα από τους ανταγωνιστές της.

Το θετικό είναι ότι η εταιρεία έχει βρεθεί και στο παρελθόν σε παρόμοια κατάσταση, και κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματά της. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι από την ίδρυσή της το 2003, πάντοτε αντιμετώπιζε κάποιου είδους οικονομικά ζητήματα.

Ο ίδιος ο Έλον Μασκ έχει δώσει πολλά εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία για να στηρίξει την εταιρεία στις δύσκολες ώρες της. Για παράδειγμα, το 2008 έδωσε 40 εκατ. δολάρια και πρόλαβε να γλιτώσει την Tesla από την χρεοκοπία λίγο πριν την παραμονή Χριστουγέννων.

Παρότι η αγορά έχει δει ξανά την Tesla να καλύπτει τις ανάγκες της ακόμη και την τελευταία στιγμή, αναλυτές εκτιμούν ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της είναι αρκετά αρνητικές. Η Moody’s δήλωσε πως η εταιρεία χρειάζεται 2 δισ. δολάρια για να βγάλει τον χρόνο, ενώ ο Jim Chanos από την συμβουλευτική και επενδυτική εταιρεία Kynikos Associates εκτιμά ότι η επιχείρηση ετοιμάζεται να «χτυπήσει τοίχο».