To μπόνους – “μαμούθ” που θα λάβει ο επικεφαλής της Google Sundar Pichai!

To μπόνους – “μαμούθ” που θα λάβει ο επικεφαλής της Google Sundar Pichai!

Τα χρήματα αυτά τον κατατάσσουν ανάμεσα στους πιο καλοπληρωμένους διευθύνοντες συμβούλους του πλανήτη. 

Την Τετάρτη, ένα μπόνους αξίας 353.939 μετοχών, που έλαβε ο Sundar Pichai πριν από την προαγωγή του το 2014, θα του κατοχυρωθεί. Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η αξία του bonus έφτανε περίπου στα $380 εκατομμύρια, κάνοντάς τη μια από τις υψηλότερες αμοιβές σε στέλεχος εταιρείας τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

Ο 45χρονος Pichai, που βρίσκεται στο τιμόνι της Alphabet Inc. της Google από το 2015, έλαβε τις μετοχές πριν από την προαγωγή του σε ανώτερο αντιπρόεδρο των προϊόντων πριν ένα χρόνο, όταν ανέλαβε πολλές από τις ευθύνες του Larry Page, συνιδρυτή της Google. Η αξία του μπόνους αυξήθηκε, καθώς η μετοχή της Alphabet αυξήθηκε με τη σειρά της κατά 90%, πολύ περισσότερο από την αύξηση κατά 39% του δείκτη S&P 500. Από τότε έχει λάβει δυο ακόμα εννιαψήφια ποσά μετοχών. Η εταιρεία δεν έχει ακόμα αποκαλύψει την αμοιβή του Pichai για το 2017.

Το 2016, οι CEOs των εταιριών S&P 500 ρευστοποίησαν ένα μέσο όρο 16,2 εκατομμυρίων δολαρίων από μετοχές που είχαν κατοχυρωθεί ή λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης, σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέχθηκαν από το Bloomberg.

Άλλα στελέχη εταιρειών στον τομέα της τεχνολογίας, δέχτηκαν υψηλές πληρωμές στο παρελθόν. Ο Mark Zuckerberg, της Facebook Inc. αποκόμισε 2,28 δισεκατομμύρια δολάρια όταν ρευστοποίησε 60 εκατομμύρια μετοχές στο πλαίσιο της αρχικής δημόσιας προσφοράς της εταιρείας τον Αύγουστο του 2012. Μερικούς μήνες μετά, οι μετοχές άξιζαν 822 εκατομμύρια δολάρια, που διατηρούνταν από την εκπρόσωπό του, Sheryl Sandberg πλήρως κατοχυρωμένες.

Το 2016, ο Elon Musk της Tesla Inc. έλαβε 1,34 δισεκατομμύρια δολάρια μετά από τη ρευστοποίηση 6,71 εκατομμυρίων μετοχών που ήταν έτοιμες να λήξουν, στο πλαίσιο κάλυψης ενός φορολογικού λογαριασμού αξίας 593 εκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια χρονιά, τα δυο κορυφαία στελέχη της Monster Beverage Corp. έλαβαν συνδυαστικά το ποσό των 598 εκατομμυρίων δολαρίων χάρις στην αύξηση της μετοχής με μέσο όρο 30% το χρόνο για μια δεκαετία.

Η Alphabet, που πρόκειται να δηλώσει τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου μετά το κλείσιμο των αμερικανικών αγορών τη Δευτέρα, υποχώρησε κατά 0,3% στα 1.073,64 δολάρια στις 10:05 στη Νέα Υόρκη, περιορίζοντας την φετινή πρόοδο 2,1%.