Το χαπί που μπορεί να κάνει τη γυμναστική παρελθόν!

Το χαπί που μπορεί να κάνει τη γυμναστική παρελθόν!

Επιστήμονες εργάζονται πάνω στο «χάπι της σωματικής άσκησης».

Φανταστείτε αντί να «λιώνετε» στο γυμναστήριο και στους κοιλιακούς να έχετε τα οφέλη της σωματικής άσκησης χωρίς καμία προσπάθεια. Το σενάριο αυτό δεν είναι μια χαζή φαντασιοπληξία, αλλά σοβαρός επιστημονικός στόχος. Μάλιστα, ερευνητές δημιούργησαν ένα σχέδιο των μοριακών αντιδράσεων κατά τη σωματική άσκηση.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Cell Metabolism, δείχνουν ότι η άσκηση προκαλεί 1.000 μοριακές μεταβολές στους σκελετικούς μυς. Ο Δρ. Νόλαν Χόφμαν, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, λέει ότι στόχος είναι ο προσδιορισμός των βασικότερων μεταβολών, ώστε αυτές να μπορούν να αναπαραχθούν με τη χρήση φαρμάκων.

«Δημιουργήσαμε μια χαρτογράφηση της σωματικής άσκησης που θέτει τα θεμέλια για μελλοντικές θεραπείες, και ο τελικός στόχος είναι να μιμηθούμε τις επιδράσεις της» δήλωσε στην ιστοσελίδα Quarz. «Πλέον, γνωρίζουμε πλήρως τη συνθετότητα των διαδικασιών που συνδέονται με τη σωματική άσκηση».

Στη μελέτη, που εστιάζει στις πρωτεϊνικές αλλαγές στον σκελετικό μυ μετά από άσκηση, συμμετείχαν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Σίδνεϊ και της Κοπεγχάγης.

Επειδή η χαρτογράφηση είναι τρομερά σύνθετη, και επειδή κανένα μεμονωμένο φάρμακο δεν πρόκειται να παράσχει αυτές τις 1.000 επιδράσεις, οι ερευνητές θα κληθούν να προσδιορίσουν τις πιο σημαντικές βιολογικές μεταβολές προτού ξεκινήσουν την παρασκευή του φαρμάκου.

Θα απαιτηθεί «τουλάχιστον μια δεκαετία» προτού σταθεί δυνατή η παρασκευή ενός τέτοιου χαπιού, σύμφωνα με τον Χόφμαν. Όμως, οι ερευνητές «εργάζονται δραστήρια προς αυτό τον σκοπό».

Ένα φάρμακο σωματικής άσκησης θα μπορούσε να επιφυλάσσει σημαντικά οφέλη για τους ηλικιωμένους καθώς και για άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, και καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Δεν θα πρόκειται, δηλαδή, για μια επιβράβευση της τεμπελιάς και του καθισιού όσων μπορούν να ασκηθούν, αλλά για μια πραγματική βελτίωση της ζωής εκείνων που δεν μπορούν.