Το χειρότερο σενάριο που φοβούνται τα τραπεζικά στελέχη

Το χειρότερο σενάριο που φοβούνται τα τραπεζικά στελέχη

Η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη και η εισήγηση του μηχανισμού εποπτείας (SSM) για όριο αναλήψεων στα 20 ευρώ την ημέρα.

«Οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν ούτε την επόμενη Τρίτη εάν δεν υπάρχει συμφωνία». Αυτή είναι η εκτίμηση ανώτατων στελεχών των τραπεζών, που υποστηρίζουν ότι εάν άνοιγαν τα καταστήματα, μέσα σε λίγες ώρες θα εξανεμίζονταν οι καταθέσεις και το σύστημα θα κατέρρεε.

Ωστόσο, ούτε και το όριο των 60 ευρώ ημερησίως φαίνεται πως είναι ικανό να κρατήσει ζωντανό το σύστημα για πολλές ημέρες. Κρίσιμο στοιχείο παραμένει το θέμα των συντάξεων, καθώς, εάν οι συνταξιούχοι «τραβήξουν» το σύνολο του ποσού που δικαιούνται τα διαθέσιμα του ELA εξαντλούνται. Κατά συνέπεια, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το όριο αναλήψεων μπορεί να πέσει ακόμη περισσότερο, προκειμένου να αντέξει, έως την Κυριακή.

Αξίζει, μάλιστα να σημειωθεί ότι η πρόταση του μηχανισμού εποπτείας της ΕΚΤ (SSM) ήταν το όριο των αναλήψεων να τεθεί στα 20 ευρώ την ημέρα.
Ημέρα- κλειδί είναι η Τετάρτη, καθώς η ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκ νέου για να αποφασίσει για τη στάση σχετικά με τη στήριξη των τραπεζών. Εάν επιβάλει «κούρεμα» στα εχέγγυα των τραπεζών, τότε το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας.

Το χειρότερο σενάριο είναι η ΕΚΤ να αποφασίσει -εφόσον δεν υπάρχει πρόγραμμα- ακόμη και την επιστροφή του ELA που έχει ήδη χορηγήσει (περίπου 90 δισ. ευρώ), αλλά και της ρευστότητας των 35 δισ. ευρώ που έχει χορηγήσει με εγγυήσεις ελληνικά ομόλογα. «Σε μία τέτοια περίπτωση, το κούρεμα στις καταθέσεις θα ήταν αναπόφευκτο» εκτιμούν στελέχη της τραπεζικής αγοράς, που πλέον φοβούνται ότι το χειρότερο σενάριο μπορεί να μετατραπεί σε επικρατέστερο.

Τα ίδια στελέχη, μάλιστα, κάνουν λόγο για κούρεμα ακόμη και από το πρώτο ευρώ, μέτρο που θα μπορούσε να αποδώσει έως και 12 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα ήταν και η θρυαλλίδα που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Πάντως ο πρωθυπουργός εμφανίζεται πεπεισμένος ότι δεν θα υπάρξει επιθετική κίνηση από τον Μάριο Ντράγκι μέχρι να γίνει και το δημοψήφισμα.