Το Χόλιγουντ κηρύττει τον «πόλεμο» στον Τραμπ

Το Χόλιγουντ κηρύττει τον «πόλεμο» στον Τραμπ
epa05760805 Bryan Cranston poses with the SAG Award for Outstanding Performance by a Male Actor in a Miniseries or Television Movie award for 'All the Way' during the 23rd annual Screen Actors Guild Awards ceremony at the Shrine Exposition Center in Los Angeles, California, USA, 29 January 2017. EPA/PAUL BUCK

Τα βραβεία του αμερικανικού Σωματείου Ηθοποιών σημαδεύτηκαν από τις πολιτικές του νέου προέδρου.

 

Η ταινία “Hidden Figures”, η αληθινή ιστορία τριών Αφροαμερικανίδων, των Κάθριν Τζόνσον, Ντόροθι Βον και Μέρι Τζάκσον, επιστημόνων της NASA κατά τη διάρκεια της κατάκτησης του διαστήματος τη δεκαετία του 1960, απέσπασε το μεγαλύτερο από τα βραβεία του αμερικανικού Σωματείου Ηθοποιών (Screen Actors Guild Awards), τα οποία θεωρούνται σημαντικό βαρόμετρο για τα Όσκαρ, στη δίωρη τελετή απονομής που διεξήχθη χθες βράδυ στο Shrine Auditorium & Expo Hall στο Λος Άντζελες και μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον για το δράμα “Fences” και η Έμα Στόουν για το μιούζικαλ “La La Land” ανακηρύχθηκαν οι καλύτεροι κινηματογραφικοί ηθοποιοί κατά τη διάρκεια μιας τελετής που σημαδεύτηκε από δηλώσεις που κατήγγειλαν την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο στο αμερικανικό έδαφος σε πολίτες από επτά μουσουλμανικές χώρες (Ιράν, Ιράκ, Λίβανος, Συρία, Σουδάν, Σομαλία και Υεμένη).

Το “Hidden Figures” με τις Ταράτζι Π. Χένσον, Οκτάβια Σπένσερ και Τζανέλ Μονά απέσπασε το Screen Actors Guild (SAG) της καλύτερης ομαδικής ερμηνείας. “Η ιστορία αυτή δείχνει τι επιτυγχάνεται όταν βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας και ενωνόμαστε. Σας ευχαριστώ που εκτιμήσατε αυτές τις γυναίκες, οι οποίες δεν είναι πια αφανείς”, δήλωσε η Ταράτζι Π. Χένσον.

Οι ηθοποιοί αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα ψηφοφόρων (περίπου 1.200 σε περισσότερους από 6.200) της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών Κινηματογράφου, που απονέμει τα ‘Οσκαρ. Αυτό δίνει στη βιογραφική εποποιία του σκηνοθέτη Τέοντορ Μέλφι ένα ατού για την τελετή των ‘Οσκαρ, στις 26 Φεβρουαρίου, που είναι το απόγειο της περιόδου βραβεύσεων στο Χόλιγουντ.

Πέρυσι, η δημοσιογραφική ομάδα “Spotlight” που έφερε στο φως την παιδεραστία στην αμερικανική Καθολική Εκκλησία, είχε τιμηθεί για την καλύτερη ομαδική ερμηνεία πριν λάβει το ‘Οσκαρ καλύτερης ταινίας.

Στους ηθοποιούς, ο Ντένζελ Ουάσινγκτον επισκίασε χθες τον Κέισι ‘Αφλεκ, τον πρωταγωνιστή στο δράμα “Manchester by the sea” ο οποίος θεωρείτο φαβορί.

Ο 62χρονος Ουάσινγκτον, ήδη βραβευμένος με δύο ‘Οσκαρ, διεκδικούσε το βραβείο μαζί με τον ‘Αντριου Γκάρφιλντ (“Hacksaw Ridge” /Αντιρρησίας συνείδησης), τον Βίγκο Μόρτενσεν (“Captain Fantastic”) και τον Ράιαν Γκόσλινγκ (“La La Land”).

Στις ηθοποιούς, η ‘Εμα Στόουν που τραγουδά και παίζει κλακέτες στο “La La Land”, μια ωδή στο Χόλιγουντ του Ντάμιεν Σαζέλ, επικράτησε των ‘Ειμι ‘Ανταμς, ‘Εμιλι Μπλαντ (“Το κορίτσι του τρένου”), Νάταλι Πόρτμαν (“Jackie”) και Μέριλ Στριπ (“Florence Foster Jenkins”).

“Περνάμε μια δύσκολη εποχή στον κόσμο και στη χώρα μας και τα πράγματα είναι πολύ ασυγχώρητα και τρομακτικά και απαιτούν δράση. Είμαι ευγνώμων που ανήκω σε μια ομάδα ανθρώπων που νοιάζεται και θέλει να αντανακλά την κοινωνία”, δήλωσε η Στόουν.

Η συμπρωταγωνίστρια του Ουάσινγκτον στο “Fences” -ταινία που αναφέρεται στους αφροαμερικανούς εργάτες- η Βαϊόλα Ντέιβις λαμβάνοντας το βραβείο καλύτερου δεύτερου γυναικείου ρόλου απέτισε φόρο τιμής στον αείμνηστο συγγραφέα Όγκαστ Γουίλσον γιατί τίμησε “τον μέσο άνθρωπο, που έτυχε να είναι ένας έγχρωμος”.

Η Τζούλια Λούις-Ντρέιφους, που έλαβε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού σε κωμωδία στην τηλεόραση για την ερμηνεία της στην πολιτική σάτιρα “Veep”, χαρακτήρισε την απαγόρευση του Ντόναλντ Τραμπ “αξιόμεμπτο ελάττωμα”. “Επειδή αγαπώ αυτή τη χώρα, μου προκαλούν φρίκη τα ελαττώματά της και αυτή η απαγόρευση είναι αξιόμεμπτο ελάττωμα”.

Εντύπωση προκάλεσαν ο 36χρονος Σάιμον Χέλμπεργκ, σταρ της σειράς “The Big Ban Theory” και της ταινίας “Florence Foster Jenkins”, καθώς και η σύζυγός του Τζόσελιν Τόουν που σιωπηλά εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους κατά της αμερικανικής πολιτικής για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα πολιτών και προσφύγων από επτά μουσουλμανικές χώρες. Εκείνος κρατούσε μια επιγραφή με το σύνθημα “Οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι” και εκείνη είχε γραμμένο με μπογιά στο στέρνο της το σύνθημα “Αφήστε τους να μπουν”.

“Βοηθείστε τους περιθωριακούς”

Το βραβείο καλύτερου δεύτερου ανδρικού ρόλου απέσπασε ο Μαχερσάλα ‘Αλι για την ερμηνεία του στο “Moonlight” – ο δεύτερος θρίαμβός του της βραδιάς καθώς παίζει και στην ταινία “Hidden Figures”.

O 42χρονος Μαχερσάλα Άλι, γνωστός στο ευρύ κοινό από τον ρόλο του στην πετυχημένη σειρά του Netflix “House of Cards”, απηύθυνε μια συγκινητική ομιλία για την ανάγκη να δίδεται βοήθεια στους περιθωριακούς. Είπε ότι είναι μουσουλμάνος και γιος μιας χριστιανής μητέρας που τον μεγάλωσε με αυτές τις αρχές. “Η μητέρα μου δεν έκανε τούμπες όταν της τηλεφώνησα και της είπα ότι ασπάστηκα το ισλάμ πριν από 17 χρόνια, αλλά σας λέω τώρα ότι αφήνουμε το θέμα αυτό στην άκρη”.

Στην τηλεόραση, η σειρά “The Crown”, που αναφέρεται στις δοκιμασίες και στους έρωτες της βρετανικής βασιλικής οικογένειας μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, απέσπασε τα βραβεία των καλύτερων ηθοποιών για τον Τζον Λίθγκοου και την Κλερ Φόι.

“Stranger things”, μια άλλη σειρά του Netflix που παρουσιάζει μια ομάδα παιδιών στη δεκαετία του 1980 η οποία αρχίζει να αναζητά έναν φίλο τους που έχει χαθεί από προσώπου γης, απέσπασε το βραβείο καλύτερης ομαδικής ερμηνείας σε δραματική τηλεοπτική σειρά.

Τα βραβεία SAG τίμησαν πολλούς έγχρωμους ηθοποιούς φέτος, μια χρονιά που η ποικιλομορφία στο Χόλιγουντ δείχνει να έχει νικήσει, μετά τη σφοδρή αντιπαράθεση που μαινόταν επί δύο χρόνια για την επιλογή λευκών ηθοποιών στις βραβεύσεις, με τους έγχρωμους συναδέλφους τους να αποκλείονται από κινηματογραφικά και τηλεοπτικά βραβεία κυρίως από υποψήφιοι στα ‘Οσκαρ, προκαλώντας ένα κίνημα διαμαρτυρίας που ενώθηκε γύρω από το hashtag #OscarsSoWhite.

Το σκάνδαλο δείχνει να έχει τελειώσει φέτος, αφού ένα μεγάλο ποσοστό μαύρων ηθοποιών (7 στους 20 φιναλίστ) είναι υποψήφιοι στα ‘Οσκαρ, τα σημαντικότερα βραβεία του αμερικανικού κινηματογράφου.

“Διανύσαμε πιο δύσκολους καιρούς. Τα καταφέραμε κατά τη διάρκεια του απομονωτισμού και θα τα καταφέρουμε ξανά”, σχολίασε η Τζανέλ Μονά, μια από τις αφανείς ηρωίδες στο “Hidden Figures”.

Πηγές: AFP, Reuters, με πληροφορίες από Mail On line, The Guardian