Το χρονοδιάγραμμα και τα κρίσιμα ζητήματα της τρίτης αξιολόγησης

Το χρονοδιάγραμμα και τα κρίσιμα ζητήματα της τρίτης αξιολόγησης
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Δ) συνομιλεί με τον Επίτροπο Οικονομίας, Pierre Moscovici (A) κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Eurogroup, στις Βρυξέλλες, την Κυριακή 12 Ιουλίου 2015. «Θέλουμε η Ελλάδα να κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις όντας μέλος της ευρωζώνης»,δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί.«Οι συζητήσεις χθες,τόνισε,ήταν μακρές και δύσκολες και σήμερα θα επικεντρωθούμε στις προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν,προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα». ΑΠΕ-ΜΠΕ/EU COUNCIL/Tashana BATISTA

Ο ρεαλιστικός στόχος για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τα «αγκάθια», με βασικό το ζήτημα των κοινωνικών επιδομάτων.

Στο ιδανικό σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, η τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου περί τα τέλη Νοεμβρίου και να ολοκληρωθεί αρχές Ιανουαρίου.

Ωστόσο ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν δηλώνουν το ίδιο αισιόδοξοι, καθώς όπως υποστηρίζουν, τα 95 προαπαιτούμενα, που πρέπει να υλοποιηθούν σε αυτή τη φάση παραμένουν στο μεγαλύτερο μέρος τους ανοιχτά.

Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται πως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου δεν θα είναι το χρονικό ορόσημο στο οποίο θα ολοκληρωθεί επισήμως η τρίτη αξιολόγηση. Στο καλύτερο σενάριο που διαφαίνεται στον ορίζοντα και, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση τρέξει με ρυθμούς που δεν έχει συνηθίσει μέχρι σήμερα, το επόμενο ορόσημο είναι το Eurogroup στις αρχές Ιανουαρίου. Πάντως ευρωπαϊκές πηγές υποστηρίζουν ότι το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης να έρθει τον Φεβρουάριο ή ακόμη και τον Μάρτιο.
Τα «αγκάθια είναι πολλά». Ανάμεσά τους, η επανεξέταση των κοινωνικών επιδομάτων, η αναμόρφωση της αγοράς εργασίας, τα θέματα που συνδέονται με τη δημόσια διοίκηση, η εφαρμογή των πολιτικών για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων, κυρίως ο εξωδικαστικός μηχανισμός και η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η μεταρρύθμιση του κλάδου ενέργειας και η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.

Τα κρίσιμα αυτά κεφάλαια της αξιολόγησης συνδέονται με προαπαιτούμενα όπως η μεταφορά ΔΕΚΟ στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), η αξιολόγηση και η κινητικότητα στο Δημόσιο, η ευθυγράμμιση των επιδομάτων βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο, η αναμόρφωση του τιμολογίου για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που θα επηρεάσει τα τιμολόγια λιανικής της ΔΕΗ, η υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ στο πλαίσιο της τρίτης εργαλειοθήκης, η έγκριση των μελετών για να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό κ.λπ.

Ήδη, το θέμα των κοινωνικών επιδομάτων ήταν το πρώτο μεγάλο «αγκάθι» στην πρώτη φάση της αξιολόγησης, αφού η διαφορά που χωρίζει Αθήνα και δανειστες χαρακτηρίζεται χαώδης. Το ζήτημα αγγίζει εκατομμύρια νοικοκυριά, καθώς προγραμματίζεται να αναμορφωθούν όλα τα επιδόματα, από τα αναπηρικά μέχρι τα οικογενειακά κ.α.