To deal των 105 δισ. δολαρίων παραμένει «ζωντανό»

To deal των 105 δισ. δολαρίων παραμένει «ζωντανό»
epa04976386 Beer bottles branded Corona (L-R), Diebels, Loewenbraeu, Franziskaner, Hasseroeder, Beck's and Budweiser owned by beverage and brewing company Anheuser-Busch InBev (AB InBev) have been placed next to Pilsner Urquell and Tyskie bottles owned by SABMiller, in Nuremberg, Germany, 13 October 2015. AB InBev and SABMiller, the world's largest and second-largest brewing corporation respectively, have closed in on a multi-billion-euro takeover agreement. EPA/DANIEL KARMANN

Η τεραστίων διαστάσεων συγχώνευσηστο χώρο της ζυθοποιίας των Bud-Miller, επιτέλους πραγματοποιείται.

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος διαλόγου και διαπραγματεύσεων όμως μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες συγχώνευσης στην ιστορία πλησιάζει στο τέλος της, καθώς το ΔΣ της SABMiller αποδέχτηκε την Παρασκευή τη βελτιωμένη προσφορά ύψους 105 δισ. δολαρίων από την Anheuser-Busch InBev (BUD).

Πλέον, ακόμη και οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας έδωσαν την ευχή τους για το deal.

Η AB InBev που αυτοαποκαλείται «Βασιλιάς της Μπύρας» αναγκάστηκε να «γλυκάνει» την προσφορά της εξαιτίας της μεγάλης πτώσης της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ κατά μία λίρα ανά μετοχή, ανεβάζοντας έτσι την προσφορά στις 45 λίρες.

Η αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο επήλθε τον περασμένο Οκτώβριο όταν κανόνιζαν ήδη από τότε τη μετάβαση στην επόμενη μέρα με την πώληση ορισμένων θυγατρικών μετά από απαίτηση των μετόχων.

Πάντως το πράσινο φως του ΔΣ της SABMiller δεν σημαίνει ότι όλοι οι μέτοχοι θα δεχτούν την ολοκλήρωση του deal. Όμως οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι της εταιρείας έχουν ήδη δείξει ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να στηρίξουν τη συμφωνία. Ο γίγαντας της καπνοβιομηχανίας, Altria, που κατέχει το 27% της SABMiller, δήλωσε ότι η βελτιωμένη προσφορά σημαίνει επιπλέον 500 εκατ. δολάρια ρευστό για τους μετόχους.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η Κομισιόν και η ρυθμιστική αρχή της Νότιας Αφρικής έχουν ήδη εγκρίνει τη συμφωνία, υπό τον όρο η SABMiller να πουλήσει ορισμένες μάρκες όπως τις Peroni, Pilsner, Urquell και Grolsch, καθώς και κάθε δραστηριότητα στις ΗΠΑ.

Κι όταν τα πάντα τελειώσουν, τότε θα μιλάμε επίσημα για μια από τις πέντε μεγαλύτερες συγχωνεύσεις όλων των εποχών.