To ΔΝΤ αντιδρά για κατώτατο μισθό και συλλογικές διαπραγματεύσεις

To ΔΝΤ αντιδρά για κατώτατο μισθό και συλλογικές διαπραγματεύσεις

Η κυβέρνηση επιμένει για αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

«Φρένο» στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ζητάει το ΔΝΤ σε χθεσινή του έκθεση για την πορεία της Οικονομίας στην Ευρωζώνη.

Εν αναμονή της ειδικής έκθεσης και της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους για την χώρα μας, στο τέλος του μήνα, το Ταμείο σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, γιατί κάτι τέτοιο θα έχει αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα, ενώ θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία ανατροπή στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα ζητάει για την Ελλάδα διατήρηση και περαιτέρω διεύρυνση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ειδικότερα η σύσταση του Ταμείου για τα εργασιακά αναφέρει:

Η διατήρηση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά, μεταξύ των οποίων και οι αλλαγές στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει να υιοθετηθούν αλλαγές ώστε να ευθυγραμμιστεί το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις με βάση τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση του το ΔΝΤ εκφράζει επιφυλάξεις όσον αφορά στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Το Ταμείο εκτιμά ότι δεν έχει αποκατασταθεί ικανός βαθμός ανταγωνιστικότητας, που να δικαιολογεί την άνοδο του κατώτατου μισθού.

Αχτσιόγλου: Θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός μετά την έξοδο από το πρόγραμμα

Τη διαβεβαίωση πως «θα αυξηθεί ο ο κατώτατος μισθός, μέσω νομοθετικής διαδικασίας, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης», προέβη η Έφη Αχτσιόγλου.

Πιο συγκεκριμένα, με δηλώσεις της στην ΕΡΤ, η υπουργός Εργασίας τόνισε: «Δημοσιονομικά μπορούμε να είμαστε εντός στόχων. Έχουμε συμφωνήσει για τον τρόπο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Για τη χώρα μας θα ισχύσει ό, τι ίσχυσε για τις υπόλοιπες χώρες, όπως περιοδικές επισκέψεις των θεσμών, για το κατά πόσο θα επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά και ότι δεν θα κάνουμε πίσω στις βασικές μεταρρυθμίσεις».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «θα επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και θα υπάρχει χώρος για ένα πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής, ειδικά μετά τον Αύγουστο».

Εν συνεχεία, η υπουργός Εργασίας δήλωσε πως «θα αυξηθεί το εισόδημα των εργαζομένων» και αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί:

1. Πρώτος πυλώνας η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Από τον Αύγουστο θα επεκτείνονται οι κλαδικές συβάσεις

2. Δεύτερος πυλώνας ο κατώτατος μισθός. Θα προχωρήσουμε στην αύξηση με την έξοδο από το πρόγραμμα με νομοθετική διαδικασία.

3. Τρίτος πυλώνας η καταπολέμηση της παραβατικότητας και της επισφάλειας στην αγορά εργασίας. Θα ενισχυθεί το σώμα επιθεώρησης εργασίας.