Το ΔΝΤ βάζει «φωτιά» στην αξιολόγηση

Το ΔΝΤ βάζει «φωτιά» στην αξιολόγηση

Στην κυβέρνηση περιμένουν τις εκτιμήσεις του Ταμείου για το πρωτογενές πλεόνασμα – Πώς επηρεάζονται οι συζητήσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά την έκθεσή του για την ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία, αναμένεται σήμερα να χτυπήσει με δύο νέες εκθέσεις στις οποίες θα ανακοινωθούν οι οι εκτιμήσεις ως προς τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Με τις τελευταίες προβλέψεις του, την άνοιξη, το Ταμείο εκτιμούσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα ξεπεράσει το 2,2% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, όταν το προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει πλεόνασμα 3,57% του ΑΕΠ και σε αυτό συμφωνούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.  Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το Ταμείο θα βάλει σε αυτή την αξιολόγηση στο τραπέζι το σενάριο για λήψη μέτρων ήδη από το 2018, σενάριο το οποίο έχει πρόσφατα διαρρεύσει και το ΥΠΟΙΚ.

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρωτοβουλία Τσακαλώτου και Χουλιαράκη να συναντήσουν το Σάββατο 14 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον την Κριστίν Λαγκάρντ και να προωθήσουν τις ελληνικές θέσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα το εργασιακό και τα άλλα ανοικτά μέτωπα της αξιολόγησης.

Παράλληλα θα προετοιμάσουν και τις επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενόψει της συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στις 18 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα στις 16, θα γίνει πιθανότατα συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Χρέος και αξιολόγηση αναμένεται να βρεθούν στη ατζέντα, με τον πρωθυπουργό να έχει στείλει το σήμα στους υπουργούς του, αλλά και εκτός ελληνικών τειχών για την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσής της.

Το εξεταστικό άγχος για τις ελληνικές τράπεζες και το casus belli για θεσμούς και ΔΝΤ