Το Dropbox ετοιμάζεται για το μεγαλύτερο IPO μετά το Snapchat

Το Dropbox ετοιμάζεται για το μεγαλύτερο IPO μετά το Snapchat

Η αξία της εταιρείας εκτιμάται πάνω απ' τα 10 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία διαμοιρασμού δεδομένων Dropbox Inc. προετοιμάζεται για μια αρχική δημόσια προσφορά που μπορεί να προκύψει αργότερα φέτος, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας που θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο από τότε που έκανε το ίδιο η Snap Inc.

Αυτό, τουλάχιστον, αναφέρουν άνθρωποι με γνώση του ζητήματος.

Η αρχική δημόσια προσφορά θα είναι ένα τεστ για την αξία της Dropbox, αφότου αποτιμήθηκε στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου σε έναν γύρο ιδιωτικής χρηματοδότησης το 2014.

Το Dropbox θα ξεκινήσει τη διαδικασία συνεντεύξεων με επενδυτικές τράπεζες μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, λένε οι πηγές οι οποίες διατήρησαν την ανωνυμία τους επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Και το Dropbox αρνήθηκε να σχολιάσει το οτιδήποτε.

Διάφορες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ, όπως η Uber Technologies Inc και η Airbnb Inc. έχουν αρνηθεί τις πιέσεις εισόδου στο χρηματιστήριο τους τελευταίους μήνες. Η ανησυχία τους είναι ότι οι χρηματιστηριακοί επενδυτές, οι οποίοι εστιάζουν περισσότερο στην κερδοφορία σε σχέση με τους ιδιώτες επενδυτές, θα κατέληγαν σε χαμηλότερες αποτιμήσεις της αξίας των εταιρειών.

Το Snap, ιδιοκτήτρια εταιρεία της δημοφιλούς εφαρμογής αποστολής μηνυμάτων Snapchat, αναγκάστηκε να χαμηλώσει τις προσδοκίες ως προς την αποτίμηση αξίας για την αρχική δημόσια εγγραφή, νωρίτερα φέτος, εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών ως προς το μη αποδεδειγμένο επιχειρηματικό μοντέλο της. Οι μετοχές της εταιρείας κινούνται λίγο πάνω από την τιμή της αρχικής δημόσιας προσφοράς, με τους επενδυτές να προβληματίζονται από τις ζημιές και τις εκτιμήσεις των αναλυτών που δεν πραγματοποιούνται. Η εταιρεία έχει κεφαλαιοποίηση 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πάντως, για πολλές μη εισηγμένες εταιρείες, υπάρχει εντεινόμενη πίεση να εισαχθούν στο χρηματιστήριο καθώς οι επενδυτές επιζητούν να ρευστοποιήσουν.

Το επίπεδο των αρχικών δημόσιων προσφορών στον κλάδο της τεχνολογίας μειώθηκε στα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015 από 34 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014, ενώ το 2016 έπεσε ακόμα περισσότερο στα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δεδομένα της Thomson Reuters.

Ο βασικός ανταγωνιστής του Dropbox, Box Inc., αποτιμήθηκε περίπου στα 1,67 δισεκατομμύρια δολάρια στην αρχική δημόσια προσφορά του το 2015, λιγότερα από τα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια που είχε αποτιμηθεί σε προηγούμενους γύρους ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Στους επενδυτές του Dropbox, που ιδρύθηκε το 2007 από τους αποφοίτους του MIT, Drew Houston και Arash Ferdowsi, συγκαταλέγονται οι Sequoia Capital, T. Rowe Price και Greylock Partners.

Το Dropbox ξεκίνησε ως μια δωρεάν υπηρεσία διαμοιρασμού και αποθήκευσης φωτογραφιών, μουσικής κι άλλων μεγάλων αρχείων. Στην πορεία, άρχισε να εστιάζει στην εξασφάλιση επιχειρηματικών πελατών και ο Houston, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, έχει πει ότι η Dropbox πρόκειται να ξεπεράσει σε έσοδα το 1 δισεκατομμύριο δολάρια φέτος.