Το «ευχαριστώ» της Κίνας στην Ελλάδα

Το «ευχαριστώ» της Κίνας στην Ελλάδα
FILE PHOTO: Flags of European Union and China are pictured during the China-EU summit at the Great Hall of the People in Beijing, China, July 12, 2016. REUTERS/Jason Lee Photo: REUTERS

Κινέζοι εμπειρογνώμονες χαιρετίζουν το ελληνικό "όχι" σε δήλωση της ΕΕ για το επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Κινέζοι εμπειρογνώμονες κάλεσαν την Κυριακή για δίκαιη και μεγαλύτερη κατανόηση της επίδοσης της χώρας όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα μετά τις πληροφορίες ότι μια δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίδοση της χώρας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων “μπλοκαρίστηκε”, γράφει η κινεζική εφημερίδα Global Times σε δημοσίευμά τους με τίτλο «Εμπειρογνώμονες χαιρετίζουν το “όχι” της Ελλάδας σε δήλωση της ΕΕ για την επίδοση της Κίνας στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η Ελλάδα “μπλόκαρε” μια δήλωση της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη που επέκρινε την επίδοση της Κίνας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως μετέδωσε χθες, Κυριακή, το πρακτορείο reuters.

Αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η Αθήνα “μπλόκαρε” τη δήλωση χαρακτηρίζοντάς την «μη εποικοδομητική κριτική της Κίνας» και είπε πως ξεχωριστές συνομιλίες ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα, εκτός ΟΗΕ, είναι καλύτερος χώρος για συζητήσεις.

Η ΕΕ επρόκειτο να κάνει τη δήλωσή της την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, αλλά δεν εξασφάλισε την απαραίτητη έγκριση και των 28 χωρών μελών, σύμφωνα με το Ρόιτερς.
Πρέπει να σημειωθεί και να γίνει κατανοητό πως η Κίνα και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν διαφορετικό επίκεντρο και κριτήρια για την αποτίμηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε στους China Global Times ο Τσανγκ Τζιάν, διευθυντής του Κέντρου για τη Μελέτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Νανκάι, μετά την επιστροφή του από μια σύνοδο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γενεύη την Τετάρτη.

«Η Κίνα έδωσε μεγαλύτερη προσοχή στα δικαιώματα επιβίωσης και ανάπτυξης των ανθρώπων, ενώ ευρωπαϊκές και δυτικές χώρες εστιάζουν περισσότερο στα πολιτικά δικαιώματα και την ελευθερία των πολιτών», είπε ο Τσανγκ.

Για την Κίνα το πιο σημαντικό και επείγον θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των ανθρώπων, που απαιτεί μια σταθερή κοινωνική τάξη η οποία συνεπάγεται ορισμένους περιορισμούς, είπε ο Τσανγκ.

Για τις αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν μια μεγαλύτερη απειλή κοινωνικών συγκρούσεων, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν ποτέ να προστατευθούν αν διαρραγεί η κοινωνική τάξη, δήλωσαν εμπειρογνώμονες.
Οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν, επίσης, διαφορετικές προκλήσεις και έχουν διαφορετικές πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόσθεσε ο Τσανγκ.

Οι σταθερές χώρες είναι πιο άνετες με τις ατομικές ελευθερίες, ενώ εκείνες που αντιμετωπίζουν τρομοκρατικές επιθέσεις και μεταναστευτική κρίση, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, μετακινούνται προς μεγαλύτερους περιορισμούς, είπε.

Εμπειρογνώμονες είπαν πως η άδικη επίρριψη ευθυνών και οι κατηγορίες που διατυπώνονται, χωρίς κατάλληλη έρευνα, δεν συμβάλλουν στην παγκόσμια ανταλλαγή απόψεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Προκειμένου να εκτιμηθεί καλύτερα η πρόοδος και οι εμπειρίες της Κίνας στα ανθρώπινα δικαιώματα, η Κινεζική Εταιρία Μελετών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Κινεζική Αποστολή στον ΟΗΕ στη Γενεύη διοργάνωσαν το Διεθνές Σεμινάριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Οικοδόμηση μιας Κοινότητας Κοινού Μέλλοντος για την Ανθρωπότητα στη Γενεύη την Τετάρτη.

Μια ομάδα κινεζικών μη κυβερνητικών οργανώσεων συναντήθηκε επίσης την Παρασκευή, στο περιθώριο της 35ης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για το θέμα «Προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ο ρόλος της εξάλειψης της φτώχειας», ανέφερε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Τα σεμινάρια και οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν μερικούς μήνες αφότου ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εκφώνησε ομιλία στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη για την ιδέα ενός κοινού μέλλοντος για την ανθρωπότητα.

Πηγή: Global Times