Το ένα ερώτημα που κάθε επιτυχημένος ηγέτης μπορεί να απαντήσει

Το ένα ερώτημα που κάθε επιτυχημένος ηγέτης μπορεί να απαντήσει

Η μοναδική ερώτηση που καθορίζει τη βιωσιμότητα της εταιρείας σας.

της Τζάκι Γιένι*

Ποτέ, μα ποτέ, μην ξεχνάτε το γιατί δραστηριοποιήστε επιχειρηματικά. Αυτό αναφέρεται σε κάτι βαθύτερο απ’ το γεγονός ότι θέλετε να προσφέρετε καλύτερα προϊόντα ή υπηρεσίες σ’ έναν συγκεκριμένο τύπο πελάτη ή αγοράς. Εννοώ, δηλαδή, το «γιατί» υπάρχετε ως εταιρεία. Τι θα έχανε ο κόσμος αν η εταιρεία σας έπαυε να υπάρχει;

Για μας στη Red Hat, ο λόγος της ύπαρξής μας είναι να φέρνουμε τη δύναμη της καινοτομίας ανοιχτού κώδικα στην εταιρεία. Αν εξαφανιζόμασταν αύριο, χιλιάδες εταιρείες θα πάλευαν να βρουν τρόπο πώς να εκμεταλλευτούν τα οφέλη του ανοιχτού κώδικα, διατηρώντας παράλληλα αξιόπιστες και ασφαλείς υποδομές IT.

Έχω ανακαλύψει ότι με το να παραμένεις εστιασμένος στον σκοπό της εταιρείας σου, εμπλέκεσαι συνεχώς με αναδυόμενες κοινότητες developers που καινοτομούν και πειραματίζονται. Δεν προσπαθείς απλώς να προσθέτεις νέα χαρακτηριστικά σε υπάρχουσες γραμμές παραγωγής. Κάποιες φορές, με ρωτούν πώς γίνεται και η αγορά λειτουργεί υπέρ της εταιρείας μας όταν οι εξελίξεις είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει τυχαία – ο σκοπός μας μάς ωθεί να βλέπουμε μπροστά, όχι πίσω, και να ενθαρρύνουμε συνεχώς την καινοτομία.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι είναι μέρος ενός πράγματος που κάνει κάτι παραπάνω απ’ το να παραδίδει λογισμικό. Τους ενισχύει συναισθηματικά να λύνουν προβλήματα μαζί· να βρίσκουν λύσεις ταχύτερα· να αναζητούν τις καλύτερες απαντήσεις. Και μόλις βάλουμε μαζί όλους αυτούς που λειτουργούν έτσι, μπορούμε με την κινητοποίησή τους να ανταγωνιστούμε εταιρείες που έχουν τρεις και τέσσερις φορές το μέγεθος της δικής μας.

Άρα, η συμβουλή μου είναι να εστιάζετε στο γιατί η εταιρεία σας υπάρχει πραγματικά. Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι εργαζόμενοί σας το καταλαβαίνουν και διακρίνουν καθαρά τον ρόλο τους στο να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα.

Τι είναι αυτό που κάνει την εταιρεία σας να κινείται; Η απάντησή σας θα καθορίσει το κατά πόσο η εταιρεία σας θα είναι επιτυχημένη με βιώσιμο τρόπο.

* Η Τζάκι Γιένι είναι εκτελεστική αντιπρόεδρος στρατηγικής και μάρκετινγκ στην Red Hat.