Το ενεργειακό αύριο της Ελλάδας: Μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο για μια βιώσιμη ανάπτυξη

Το ενεργειακό αύριο της Ελλάδας: Μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο για μια βιώσιμη ανάπτυξη

Η ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας ξεκινά το νέο πλάνο που θα φέρει μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης χωρίς επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αναπτύσσεται χωρίς να αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας: αυτός είναι ένας από τους κεντρικούς στόχους του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, προκειμένου να εκπληρωθούν οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο της ΕΕ.

Την Δευτέρα πραγματοποιείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η πρώτη ημερίδα διαβούλευσης για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό, με συμμετοχή του υπουργού Γιώργου Σταθάκη, του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου και του γενικού γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλη Βερροιόπουλου ο οποίος είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Η Επιτροπή συγκροτήθηκε πρόσφατα και από την καταγραφή των δεδομένων που έχει κάνει ως τώρα, προκύπτει ότι κατά την περίοδο 2005 – 2015 η τελική κατανάλωση ενέργειας στη χώρα μας μειώθηκε κατά 21,3%, στα 16,5 εκατ. Τόνους Ισοδύναμου Πετρελαίου (ΤΙΠ). Επίδοση που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην οικονομική κρίση και η πρόκληση που ανακύπτει σήμερα είναι να διατηρηθεί η ενεργειακή κατανάλωση στο ίδιο επίπεδο – ή να ελαχιστοποιηθεί η αύξησή της – ενώ η οικονομία σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα αναπτύσσεται.

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ενεργειακός τομέας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η ηγεσία του ΥΠΕΝ στις Επιτροπές Παραγωγής – Εμπορίου και Περιβάλλοντος της Βουλής περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το κόστος της ενέργειας (10 % υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ σε όρους αγοραστικής δύναμης), η μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση (35 % μεγαλύτερη σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ), η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, το μεγάλο μερίδιο των πετρελαϊκών προϊόντων στην ακαθάριστη εγχώρια κατανάλωση, το υψηλό μερίδιο ρυθμιζόμενων χρεώσεων και φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια, κ.α.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους για το 2020, από την ίδια ενημέρωση προκύπτει ότι η χώρα μας έχει ήδη πετύχει τις επιδόσεις που απαιτούνται για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την κατανάλωση ενέργειας ενώ είναι σε τροχιά επίτευξης για το στόχο συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών στην κατανάλωση ενέργειας. Όμως για το 2030 τίθενται ακόμα πιο φιλόδοξοι στόχοι και στους τρεις τομείς, οι οποίοι θα πρέπει να επιτευχθούν ενώ η οικονομία θα αναπτύσσεται. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει επιπροσθέτως η ελληνική οικονομία είναι η υψηλή ενεργειακή ένταση: δηλαδή καταναλώνουμε 131 Τόνους Ισοδύναμου Πετρελαίου ανά εκατ. ευρώ του ΑΕΠ έναντι 118 που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ, ενώ στον βιομηχανικό τομέα η απόσταση είναι ακόμα μεγαλύτερη (132 έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 92).

Μιλώντας στις Επιτροπές της Βουλής ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι ο κλάδος της ενέργειας βρίσκεται σε στάδιο ενός τεράστιου μετασχηματισμού και πρόσθεσε: «Την επόμενη δεκαετία θα αλλάξει ριζικά ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια. Αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο, τόσο από την οικονομική σκοπιά, ως προνομιακό πεδίο επενδύσεων ανάπτυξης, θέσεων εργασίας, αξιοποίησης, καινοτομίας, αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας και ούτω καθεξής. Αποτελεί όμως ταυτόχρονα και μια μεγάλη ευκαιρία, για να επιτευχθούν ισχυροί περιβαλλοντικοί στόχοι, να αλλάξει ένα ολόκληρο μοντέλο και να κινηθεί προς την κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας. Πιστεύω ότι ο διάλογος θα καταλήξει σε δεσμεύσεις, οι οποίες θα αποκτήσουν εθνικό χαρακτήρα».