Το επενδυτικό πλάνο των 1,7 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την Ελλάδα

Το επενδυτικό πλάνο των 1,7 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την Ελλάδα
Peter Jacobs - vodja EIB predstavnistva v Sloveniji, EIB, predstavitev predstavnistva v Sloveniji; Ljubljana, Slovenija 28.09.2016 Foto: Jure Makovec

Ο επικεφαλής της EIB για την Ελλάδα, Peter Jacobs, μιλά στο Fortune για τις επενδυτικές προοπτικές και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

 

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ο Επικεφαλής του επενδυτικού Τμήματος για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Peter Jacobs, αναφορικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο fortunegreece.com κάνει λόγο για μια σταθερή πορεία που βελτιώνεται σταδιακά τα τελευταία δύο χρόνια, αναγνωρίζει, ωστόσο, πως ο δρόμος για την ανάπτυξη απαιτεί περισσότερες θυσίες και προσήλωση στο στόχο.

“Η επιτυχημένη έκδοση του ελληνικού ομολόγου, καθώς επίσης και τα στοιχεία για τον τουρισμό και το ΑΕΠ της χώρας αποτελούν σημάδια ανάκαμψης, όμως ο δρόμος που πρέπει να διανύσετε είναι ακόμη μακρύς” τόνισε ο κ. Jacobs υπενθυμίζοντας πως με τα σημερινά δεδομένα, η πρόθεση από τον κλάδο της βιομηχανίας για υλοποίηση επενδύσεων παραμένει χαμηλή.

Είναι κατηγορηματικός όταν λέει πως το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον πρέπει να γίνει περισσότερο ελκυστικό για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ερωτηθείς αναφορικά με το πότε βλέπει η Ελλάδα να φεύγει από τη βαθμίδα της χώρας υψηλού κινδύνου (High risk country), ο κ. Jacobs εμφανίζεται καθησυχαστικός και απαντά πως πλέον βρίσκεται σε καλό μονοπάτι. “Όλα είναι θέμα ανάκτησης της χαμένης εμπιστοσύνης των επενδυτών. Πρέπει να τους κάνετε να πιστέψουν ότι υπάρχει πολιτική σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη αλλά και νομική σταθερότητα. Η ελληνική οικονομία μεγαλώνει κατά 2% και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Την ίδια ώρα εκτιμώ ότι θα υπάρξει μια μικρή επιβράδυνση  τα επόμενα χρόνια στην υπόλοιπη Ευρώπη”.

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και το θέμα των εκλογών με τον κ. Jacobs να λέει χαρακτηριστικά πως ανεξάρτητα από το ποιος θα επικρατήσει, όλοι οι πολιτικοί συγκλίνουν στο ότι επιβάλλεται να στηρίξουν έμπρακτα την επιχειρηματικότητα. “Το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να κάνει αυτά που έκανε στο παρελθόν και ότι η μόνη επιλογή είναι η στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συνεχίσει να στηρίζει τις δημόσιες επενδύσεις στην Ελλάδα και πως για τα επόμενα χρόνια σχεδιάζει να ρίξει στην αγορά  από 1,5 δις ευρώ έως 1,7 δις ευρώ σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Διευκρίνισε πως το 1/3 του ποσού θα πάει στις τράπεζες με δάνεια τα οποία θα χαρακτηρίζονται από ευνοϊκούς όρους και τους επιτρέπουν  να χρηματοδοτήσουν τις ελληνικές εταιρείες.

Πρόσθεσε πως τα τελευταία τρία χρόνια η EIB έχει προβεί στη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με δέκα ελληνικές επιχειρήσεις και πως βρίσκεται στη διάθεση οποιασδήποτε ελληνικής επιχείρησης που χρειάζεται οικονομική στήριξη για να κάνει το επόμενο βήμα.

“Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι βλέπουμε όλο και περισσότερες καινοτόμες εταιρείες να μας προσεγγίζουν. Είναι πολύ σημαντικό που η Ελλάδα εστιάζει σε αυτό το κομμάτι καθώς κατανοεί ότι πρόκειται για εκείνες τις επιχειρήσεις που θα δώσουν προστιθέμενη αξία . Δεν είναι μόνο startups αλλά και μεγαλύτερου μεγέθους εταιρείες που δραστηριοποιούνται, κυρίως, στον φαρμακευτικό κλάδο και biotech. Ενώ παραδοσιακά μας προσεγγίζουν εταιρείες από τον κλάδο των πετρελαιοειδών και του μαρμάρου”.

Μνεία έγινε και στα “κόκκινα” δάνεια με τον κ. Jacobs να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. “ΔΝΤ, ΕΕ και οι κεντρικές τράπεζες συμφωνούν στο ότι το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα παραμένει υψηλό. Πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα κάποιο πλάνο. Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια στην αγορά, ένα από την τράπεζα της Ελλάδος και ένα  από το ΤΧΣ, όπου και τα δύο έχουν τη σημασία τους. Νομίζω ότι σταδιακά το πρόβλημα γίνεται διαχειρίσιμο” κατέληξε.