Το Facebook απαντά: Ποια δεδομένα σας συλλέγει ακόμη κι αν δεν είστε καν συνδεδεμένοι;

Το Facebook απαντά: Ποια δεδομένα σας συλλέγει ακόμη κι αν δεν είστε καν συνδεδεμένοι;
epa06662219 CEO of Facebook Mark Zuckerberg returns from a break in testifying before the House Energy and Commerce Committee hearing on 'Facebook: Transparency and Use of Consumer Data' on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 11 April 2018. Zuckerberg is testifying before the second of two Congressional hearings this week regarding Facebook allowing third-party applications to collect the data of its users without their permission and for the company's response to Russian interference in the 2016 US presidential election. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo:

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έδωσε εξηγήσεις μετά τη δημόσια παραδοχή του Μάρκ Ζούκερμπεργκ.

Κατά τη διάρκειά της κατάθεσής του στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, είπε ότι η εταιρεία του συλλέγει δεδομένα ακόμη και από άτομα τα οποία δεν έχουν καν εγγραφεί, για «λόγους ασφαλείας». Η απάντηση αυτή, όπως ήταν λογικό, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Απ’ ότι φαίνεται το Facebook θέλησε να ξεκαθαρίσει τι ήταν αυτό ακριβώς που εννοούσε ο CEO της εταιρείας. Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του ο David Baser, διευθυντής διαχείρισης προϊόντων στο Facebook, οι τέσσερις περιπτώσεις κατά τις οποίες συμβαίνει αυτό που είπε ο Ζούκερμπεργκ είναι οι εξής:

  1. Social plugins: περιλαμβάνονται τα κουμπιά Share και Like στο Facebook, με τα οποία μπορείς να μοιράζεσαι περιεχόμενο.
  2. Facebook login: σύνδεση μέσω τρίτων εφαρμογών ή ιστοσελίδων μέσω λογαριασμού στο Facebook.
  3. Facebook analytics: δίνει τη δυνατότητα στις ιστοσελίδες και τις εφαρμογές να κατανοούν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι υπηρεσίες τους.
  4. Facebook ads και εργαλεία μέτρησης: ιστοσελίδες και εφαρμογές που τρέχουν διαφημιστικές καμπάνιες στο Facebook, και το αντίστροφο.

Ο Baser σημείωσε ότι αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούνται από ιστοσελίδες και εφαρμογές «για να κάνουν το περιεχόμενό τους πιο διαδραστικό και σχετικό».

Όταν τρίτοι χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες του Facebook, τότε η εταιρεία λαμβάνει δεδομένα επιβεβαίωσης – ακόμη κι αν εκείνη τη στιγμή ο χρήστης δεν είναι συνδεδεμένος στον λογαριασμό του.

Σύμφωνα με τον Baser, η τεχνική αυτή δεν αφορά μόνο το Facebook. Και άλλες εταιρείες όπως οι Google, Twitter και Amazon χρησιμοποιούν παρόμοιες πρακτικές. Όπως είπε, «οι περισσότερες ιστοσελίδες και εφαρμογές» στέλνουν πληροφορίες «σε πολλαπλές εταιρείες κάθε φορά που κάποιος τις επισκέπτεται».

Στην περίπτωση του Facebook, οι πληροφορίες που συλλέγει περιλαμβάνουν το όνομα της ιστοσελίδας ή της εφαρμογής που χρησιμοποιείτε, τη διεύθυνση IP σας, το πρόγραμμα πλοήγησής σας στο διαδίκτυο, ποιο λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιείτε, κι αν έχετε ποτέ ξανά επισκεφτεί τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Τα δεδομένα αυτά μπορούν ύστερα να συνδεθούν με τον λογαριασμό σας στο Facebook – εφόσον διαθέτετε. Αλλά, όπως είπε η εταιρεία στο CNNMoney, η ιστοσελίδα δεν διαθέτει «σκιώδη προφίλ» για τους χρήστες που δεν έχουν λογαριασμό στο Facebook.