Το Facebook μπαίνει στον θαυμαστό κόσμο του Blockchain

Το Facebook μπαίνει στον θαυμαστό κόσμο του Blockchain
A Facebook Inc. logo is displayed for a photograph in Tiskilwa, Illinois, U.S., on Tuesday, Jan. 29, 2013. Facebook Inc. is scheduled to report quarterly earnings on Jan. 30. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images Photo:

Τι σηματοδοτεί η εξέλιξη αυτή για το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο;

της Polina Marinova

Το Facebook εξακολουθεί να προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την εταιρεία απ’ το να κάνει κάποιες μεγάλες αλλαγές.

Ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι θα ορίσει νέους επικεφαλείς για το WhatsApp, το Messenger, και τη βασική εφαρμογή του Facebook, ενώ στρέφει την προσοχή των παλαιών διευθυντικών στελεχών του στο Blockchain.

Για την ακρίβεια, το Facebook αφιερώνει μια ολόκληρη ομάδα σ’ αυτή την αναδυόμενη τεχνολογία. Ο David Marcus, πρώην επικεφαλής του Messenger, θα είναι ο επικεφαλής της ομάδας blockchain. Ο ίδιος δήλωσε: «Μετά από τέσσερα απίστευτα χρόνια στην ηγεσία του Messenger, αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσω μια νέα πρόκληση. Συστήνω μια μικρή ομάδα που θα διερευνήσει πώς μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα το blockchain σε όλο το Facebook, ξεκινώντας από το μηδέν».

Αλήθεια, τι θα μπορούσε να κάνει το Facebook με μια τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού, η οποία ουσιαστικά βρίσκεται σε αντίθεση με μια συγκεντρωποιημένη εταιρεία όπως το Facebook; Όπως επισημαίνει το CNBC, το blockchain έχει δεδομένα αποθηκευμένα σε ένα δίκτυο υπολογιστών, ενώ το Facebook είναι ένας τεράστιος κεντρικός οργανισμός που κατέχει την υποδομή και τα δεδομένα των 2 δισεκατομμυρίων χρηστών του παγκοσμίως.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το Facebook έχει αρχίσει να παίρνει στα σοβαρά τις αντιδράσεις των χρηστών σχετικά με τα δεδομένα και την ιδιωτικότητά τους. Τον Ιανουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, δήλωσε ότι τα αποκεντρωμένα συστήματα -όπως τα κρυπτονομίσματα- θα μπορούσαν να απομακρύνουν την εξουσία από το κεντρικό σύστημα και να την επαναφέρουν στα χέρια των χρηστών. Και προσέθεσε: «Όμως, συνοδεύονται από τον κίνδυνο να είναι δυσκολότερος ο έλεγχός τους. Ενδιαφέρομαι να εμβαθύνω και να μελετήσω τις θετικές και αρνητικές πτυχές αυτών των τεχνολογιών και τον καλύτερο τρόπο χρήσης τους από τις υπηρεσίες μας».

Με άλλα λόγια, αυτή θα μπορούσε να είναι μια διερευνητική κίνηση για το Facebook, ώστε να παραμείνει στην κορυφή των εξελίξεων. Παράλληλα, όμως, θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι το Facebook είναι ανοικτό στη χρήση του blockchain για να βοηθήσει τους χρήστες να ελέγχουν (και ίσως ακόμη και να εκμεταλλευτούν οικονομικά) τα δεδομένα τους.