Το Facebook «εξοπλίζεται» με νέα εργαλεία ενόψει εκλογών

Το Facebook «εξοπλίζεται» με νέα εργαλεία ενόψει εκλογών
epa05932009 The Facebook icon is displayed in Taipei, Taiwan, 28 April 2017. According to media reports, Facebook is increasing its security to tackle fake news and abuses. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι θα ισχύσει στην ΕΕ ενόψει των Ευρωεκλογών.

Το Facebook λανσάρει νέους κανονισμούς και εργαλεία για να περιορίσει την ανάμειξη εξωτερικών παραγόντων στις εκλογές σε χώρες που θα έχουν σύντομα εκλογές. Το κοινωνικό δίκτυο κυκλοφορεί τα νέα εργαλεία σχετικά με τις πολιτικές διαφημίσεις στην Ινδία, τη Νιγηρία, την Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οδηγούνται σε εκλογές, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Το Facebook εισήγαγε αυτές τις πρωτοβουλίες την περασμένη χρονιά μετά από δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι ξένες οντότητες επηρέασαν τα εκλογικά αποτελέσματα στις αμερικανικές εκλογές, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα.

Μετά από την εν λόγω αποκάλυψη, το Facebook εγκαθίδρυσε ένα κανόνα όπου μόνο διαφημιστικές εταιρείες που έχουν πιστοποιήσει την ταυτότητα και την τοποθεσία τους μπορούν να είναι πολιτικές ή να προβάλλλουν διαφημίσεις στην πλατφόρμα τους. Το κοινωνικό δίκτυο ξεκίνησε, ακόμα, να επισημαίνει την πηγή χρηματοδότησης για πολιτικές διαφημίσεις στις ΗΠΑ.

Η Νιγηρία είναι η πρώτη χώρα που θα λάβει τους επικαιροποιημένους πολιτικούς κανόνες. Ξεκινώντας την Τετάρτη (16/1), μόνο διαφημιστές που βρίσκονται εντός των συνόρων της χώρας θα μπορούν να διατηρούν εκλογικές διαφημίσεις. Οι προεδρικές εκλογές της Νιγηρίας είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν στις 16 Φεβρουαρίου. Η ίδια πολιτική θα εφαρμοστεί στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, καθώς οι προεδρικές εκλογές της είναι στις 31 Μαρτίου.

Στην Ινδία όπου οι κάλπες έχουν προγραμματιστεί για την άνοιξη, το Facebook θα συγκεντρώνει από τον επόμενο μήνα όλες τις προεκλογικές καταχωρίσεις σε ένα online αρχείο αναζήτησης. «Μαθαίνουμε από την κάθε χώρα ξεχωριστά. Γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να είμαστε τέλειοι, όμως στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε» επεσήμανε σε δηλώσεις του στο Reuters ο Ρομπ Λέδερν, επικεφαλής product management της εταιρείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα online αρχείο στο οποίο θα καταχωρίζονται όλες οι προεκλογικές αναρτήσεις και θα παραμένουν για επτά χρόνια, είναι ένα μεγάλο «όπλο» στη μάχη κατά της επιρροής εκλογικών αποτελεσμάτων.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει των ευρωεκλογών αναμένεται να ακολουθηθεί ένα παρόμοιο σύστημα διαφάνειας, ανέφερε ο κ. Λέδερν, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περισσότερες πληροφορίες. Παράλληλα, το Facebook φέρεται να εξετάζει και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει σε Αυστραλία, Ινδονησία, Ισραήλ και Φιλιππίνες, χώρες οι οποίες επίσης θα οδηγηθούν σε εκλογές αυτό το χρόνο.

Ενώ το κοινωνικό δίκτυο αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση την κάθε χώρα ξεχωριστά, ευελπιστεί να έχει θεσπίσει μια παγκόσμια λύση μέχρι τα τέλη του Ιουνίου.