Το Facebook παίρνει μέτρα για την προστασία των βρετανικών εκλογών

Το Facebook παίρνει μέτρα για την προστασία των βρετανικών εκλογών

Το μέσο κοινωνική δικτύωσης ετοιμάζεται ήδη για την προστασία των χρηστών από τις ψευδείς ειδήσεις.

 

Το Facebook έχει ξεκινήσει διαφημιστική εκστρατεία στις βρετανικές εφημερίδες για να προειδοποιήσει τους χρήστες του για τους κινδύνους από τις ψευδείς ειδήσεις, σε μια τελευταία προσπάθεια από αυτόν τον γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να πατάξει τις κακόβουλες πληροφορίες ενόψει των εθνικών εκλογών.

Το Facebook έχει δεχτεί ισχυρές πιέσεις για την καταπολέμηση της διασποράς ψευδών ειδήσεων, κάτι που ήρθε στην επιφάνεια στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την αμερικανική προεδρία τον περασμένο χρόνο, όταν πολλές ανακριβείς αναρτήσεις μοιράστηκαν στο συγκεκριμένο, αλλά και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιουνίου στη Βρετανία, καλεί τους χρήστες στη χώρα να είναι επιφυλακτικοί ως προς την εγκυρότητα των τίτλων ειδήσεων που δεν φαντάζουν πιστευτές και να ελέγχουν και άλλες πηγές προτού τις μοιραστούν, οι οποίες ενδεχομένως να μην είναι αξιόπιστες. Επίσης επισημαίνει ότι θα διαγράφει τα πλαστά προφίλ και θα σταματήσει να προωθεί αναρτήσεις που φέρουν ενδείξεις ότι δεν είναι αξιόπιστες.

Με τίτλο “Συμβουλές για τον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων“, οι καταχωρίσεις στον βρετανικό Τύπο αναφέρουν 10 τρόπους εντοπισμού αν μια είδηση είναι γνήσια ή όχι. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η ενδελεχής εξέταση ενός URL (δηλαδή της διεύθυνσης που χρησιμοποιείται για την επίσκεψη των ιστοσελίδων), η διερεύνηση της πηγής της και η αναζήτηση τυχόν ύποπτης διαμόρφωσης της ιστοσελίδας καθώς και η εξέταση για την γνησιότητα της φωτογραφίας.

Η Facebook ανακοίνωσε ότι έλαβε μέτρα εις βάρος δεκάδων χιλιάδων πλαστών λογαριασμών στη Βρετανία μετά τον εντοπισμό ύποπτης δραστηριότητας.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιλαμβανομένων του Twitter και του YouTube υφίστανται και εκείνα πιέσεις στην Ευρώπη όπου οι κυβερνήσεις απειλούν με την θέσπιση νέων νόμων και την επιβολή προστίμων αν οι εταιρείες δεν απομακρύνουν άμεσα εξτρεμιστικό περιεχόμενο.

Μάλιστα το Facebook έχει προσλάβει περισσότερους υπαλλήλους ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της διαγραφής βίντεο που δείχνουν δολοφονίες, αυτοκτονίες και άλλες βίαιες ενέργειες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters