Το Facebook στοχεύει να γίνει 100% πράσινο μέχρι το 2020

Το Facebook στοχεύει να γίνει 100% πράσινο μέχρι το 2020

Το κοινωνικό δίκτυο, όπως η Google και η Apple, καταναλώνει ένα τεράστιο ποσό ενέργειας για να τροφοδοτεί τα κέντρα δεδομένων του.

Το Facebook ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχει θέσει το στόχο να τροφοδοτεί τις παγκόσμιες λειτουργίες του με 100% ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το τέλος του 2020. Επίσης, ανακοίνωσε τη δέσμευσή του στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 75% μέσα στο ίδιο χρονικό πλαίσιο.

Το κοινωνικό δίκτυο, όπως και άλλοι γίγαντες της τεχνολογίας όπως η Google και η Apple, καταναλώνει ένα τεράστιο ποσό ηλεκτρισμού για να τροφοδοτεί τα κέντρα δεδομένων του. Σύμφωνα με την Axios, αυτά τα κέντρα δεδομένων ήταν υπεύθυνα για τo μεγαλύτερο τμήμα των 2,46 εκατομμυρίων μεγαβάτ που το Facebook χρησιμοποίησε την προηγούμενη χρονιά- ένα ποσό που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει πάνω από 228.000 αμερικανικά σπίτια μέσης κατανάλωσης.

Επίσης, οι λειτουργίες του Facebook παράγουν σημαντικές εκπομπές αερίων: η εταιρεία είναι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπεύθυνη για 979.000 μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2017, εκ των οποίων τα 2/3 προήλθαν από την τροφοδότηση αυτών των κέντρων δεδομένων.

Έχοντας από καιρού συνειδητοποιήσει τις συνέπειες των λειτουργιών του, το Facebook είχε προηγουμένως θέσει το στόχο να προέρχεται η ηλεκτρική ενέργειά του κατά 25% από ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2015 και μετά 50% μέχρι το 2018. Η εταιρεία πέτυχε τον πιο πρόσφατο στόχο ένα χρόνο νωρίτερα, φτάνοντας το 51% καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας πέρυσι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Facebook «είναι στο δρόμο για να γίνει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες που αγοράζουν ανανεώσιμη ενέργεια». Προς το παρόν έχει συμφωνητικά για περισσότερα από τρία μεγαβάτ ηλιακής και αιολικής ενέργειας, τα οποία είναι εξ ολοκλήρου στο ίδιο ηλεκτρικό δίκτυο όπως τα κέντρα δεδομένων του.

Οι στόχοι που έθεσε την Τρίτη το Facebook είναι ένα τμήμα της δέσμευσης του κοινωνικού δικτύου να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή- η εταιρεία πέρυσι υποστήριξε την Συμφωνία του Παρισιού μέσω της πρωτοβουλίας «We Are Still In».

Το Facebook συμπαρατάσσεται με άλλους τεχνολογικούς γίγαντες στη δέσμευσή του να γίνει πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Η Apple ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι το 100% των παγκόσμιων λειτουργιών της θα τροφοδοτούνται από ανανεώσιμη ενέργεια. Η Google πέτυχε τον ίδιο στόχο πέρυσι.

Δείτε ακόμη: Το νέο σχέδιο της Apple για να υιοθετήσουν περισσότερες εταιρείες τη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας