Το φάντασμα της Αλ Κάιντα επιστρέφει

Το φάντασμα της Αλ Κάιντα επιστρέφει

Απειλή της τρομοκρατικής οργάνωσης πίσω από την έκτακτη ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην έκδοση έκτακτης ταξιδιωτικής οδηγίας προς όλους τους Αμερικανούς πολίτες προχώρησε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξαιτίας αδιευκρίνιστης «απειλής που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα», μία ημέρα μετά την απόφαση να μείνουν κλειστές οι πρεσβείες και τα προξενεία της χώρας στο εξωτερικό αυτήν την Κυριακή.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για αυξημένη απειλή στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και συνιστά σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους.

«Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι η Αλ Κάιντα και ‘αδελφές’ οργανώσεις συνεχίζουν να σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή και αλλού, και μπορεί να ρίξουν το βάρος τους στη διεξαγωγή επιθέσεων την περίοδο από τώρα μέχρι και το τέλος Αυγούστου», ανέφερε χαρακτηριστικά η οδηγία, που έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η Αυγούστου.

«Ψυχρός πόλεμος» ΗΠΑ-Ρωσίας λόγω Σνόουντεν

«Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι συνδέεται με την Αλ Κάιντα και η απειλή προέρχεται από την Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Εντ Ρόις, σήμερα στο CNΝ, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτόν τους φόβους που είχαν αρχίσει να σωρεύονται μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το κλείσιμο των πρεσβειών.

«Πρόκειται για ένα μέτρο προληπτικού χαρακτήρα», δήλωσε χτες για το ίδιο θέμα η Μέρι Χαφτ,  εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το εάν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος ανησυχίας για τις ΗΠΑ.

Η πλειονότητα των κτιρίων της διπλωματικής υπηρεσίας των ΗΠΑ είναι κλειστά ούτως ή άλλως την Κυριακή, ωστόσο, το γεγονός ότι αυτή η Κυριακή 4 Αυγούστου συμπίπτει με την ημερομηνία λήξης του Ραμαζανίου, έχει προκαλέσει εύλογα ερωτηματικά για τους πραγματικούς λόγους πίσω από την απόφαση.

Η Αλ Κάιντα -στις τάξεις της οποίας εκτιμάται ότι έχουν ενταχθεί πολλά νέα μέλη λόγω της πολεμικής σύρραξης στη Συρία- έχει ενισχύσει το τελευταίο διάστημα την παρουσία της στη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Ιράκ: Πάνω από 1.000 οι νεκροί τον Ιούλιο

Μόλις πριν απο δύο εβδομάδες, 500 με 1000 μέλη της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης, απέδρασαν -έπειτα από καλά σχεδιασμένες επιθέσεις- από τις φυλακές του Τάτζι και του Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπευθύνων των φυλακών, η πλειοψηφία των δραπετών ήταν σημαίνοντα στελέχη της Αλ Κάιντα, ενώ σε πολλούς είχε επιβληθεί η θανατική ποινή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας στις πρεσβείες και στα προξενεία τους μετά την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη της Λιβύης την 11η Σεπτεμβρίου 2012, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους ο Αμερικανός πρεσβευτής και άλλοι τρεις Αμερικανοί.