Το φαινόμενο του «smartship» και η ελληνική ναυτιλία

Το φαινόμενο του «smartship» και η ελληνική ναυτιλία

Η Setel Hellas λύνει τα «χέρια» των Ελλήνων εφοπλιστών συμβάλλοντας στην ομαλή μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή.

Εισροές της τάξης των 13 με 19 δις ευρώ ετησίως προσφέρει η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία στην εγχώρια οικονομία ανάλογα με τα επίπεδα της ναυλαγοράς. Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της χώρας, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 7% του ΑΕΠ. Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση του Ναυτικού Επιμελητηρίου μέσω της ναυτιλίας απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα περί τους 192.000 εργαζόμενους με την έκθεση να υπογραμμίζει πως ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά με κατάλληλες πρωτοβουλίες, που θα ενίσχυαν την οικονομική ανάπτυξη των υποστηρικτικών υποδομών που απαιτεί ένα ναυτιλιακό κέντρο.

Σε ξεχωριστή έκθεση του ΙΟΒΕ επισημαίνεται πως εάν όλοι οι αξιωματικοί καθώς και δύο ναυτικοί κατώτερου πληρώματος υψηλότερης ειδίκευσης στα ελληνόκτητα πλοία ξένης σημαίας αντικατασταθούν από Έλληνες, στην ελληνική οικονομία θα δημιουργούνταν 32.500 νέες θέσεις εργασίας με εισόδημα της τάξης των 997 εκατ. ετησίως.

Την ίδια ώρα, παρά την οικονομική κρίση και την έλλειψη αξιοπιστίας που αυτή έχει επιφέρει στο εθνικό brand Ελλάδα και οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα σχετίζεται με αυτό, οι Έλληνες εφοπλιστές διατήρησαν την πρωτιά σε επίπεδο αγοροπωλησιών και το 2016. Οι συναλλαγές ήταν σαφώς μειωμένες, λόγω της επιφυλακτικότητας που χαρακτηρίζει την παγκόσμια αγορά, ωστόσο, στην πλειονότητά τους οι Έλληνες εφοπλιστές επέλεξαν τη στρατηγική του αγοραστή επωφελούμενοι από την πτώση της αξίας των πλοίων. Οι ίδιοι ελέγχουν περίπου το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε DWT με 4.600 πλοία και ειδικότερα το 28% στο τομέα των δεξαμενόπλοιων το 22% στα bulkcarriers το 16% στα πλοία μεταφοράς χημικών και προϊόντων πετρελαίου, το 15% στα LNG το 13% στα ψυγεία και το 9% στα containers.

Το φαινόμενο του «smartship» και ο ρόλος της Setel Hellas

Η εικόνα που καταγράφεται είναι ενθαρρυντική, όμως η Ελλάδα για να εξακολουθεί να είναι ανταγωνιστική χρειάζεται να στοχεύσει στην καινοτομία ακολουθώντας της επιταγές της ψηφιακής εποχής που θέλει τη ναυτιλία να κινείται στη λογική του «smartship». Στην εφαρμογή δηλαδή καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για τα θέματα που σχετίζονται με την μεταφορά, επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων από και προς τα πλοία. Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου και πολλές από τις λειτουργίες που ισορροπούν ανάμεσα στα γραφεία και τα πλοία, θα απλοποιηθούν, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα. Τεχνολογίες όπως είναι τα μεγάλα δεδομένα (BIG DATA), του «e-navigation», ενός καινούργιου πλαισίου που θα ελέγχει τη λειτουργία του πλοίου αλλά και την επικοινωνία του με την ξηρά, οι βελτιωμένες δορυφορικές επικοινωνίες, η πέμπτη γενιά κινητής τηλεφωνίας και οι νανοτεχνολογίες αναμένεται ότι θα επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η εμπορική ναυτιλία.

Πρωτοπόρος σε αυτό το κομμάτι είναι η SetelHellas, η οποία εδώ και 10 χρόνια δραστηριοποιείται με επιτυχία στην παροχή καινοτόμων υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας στον κλάδο της ναυτιλίας. Σε συνδυασμό με τη δύναμη του cloud και του Internet of Things ( IoT), η λύση «SH-Suite» της SetelHellas είναι σε θέση να υποστηρίξει με αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο την εύρυθμη λειτουργία των «έξυπνων» πλοίων, καλύπτοντας από την επιχειρησιακή διαχείριση ενός πλοίου, μέχρι τα στατιστικά δεδομένα, τον αυτοματισμό και την εξελιγμένη επικοινωνία.

Πρόσφατα μάλιστα η διοίκηση της εταιρείας έδωσε το «παρών» στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ναυτιλίας, στις Βρυξέλλες, από κοινού με την Endress + Hauser, εταιρεία που παράγει συστήματα αυτοματισμού και μέτρησης , όπως, επιπέδου, ροής όγκου, ροής μάζας, πυκνότητας, πίεσης και θερμοκρασίας και επίσης μια σειρά αναλυτικών οργάνων μέτρησης ποιότητας του νερού. Οι δύο εταιρείες είχαν δυναμική παρουσία στο από κοινού περίπτερο αποσπώντας κολακευτικά σχόλια από τους συμμετέχοντες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου τέθηκαν επί τάπητος τα βασικά προβλήματα που ταλανίζουν, τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την παγκόσμια ναυτιλία, με ανθρώπους της αγοράς να απευθύνουν προς τα αρμόδια και νομοθετικά όργανα του κλάδου, τις προτάσεις τους για τα τρέχοντα θέματα, τονίζοντας τη σημαντικότητα σύμπλευσης των θεσμών και της αγοράς στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

Άλλωστε η ευρωπαϊκή ναυτιλία απασχολεί άμεσα και έμμεσα πάνω από 2,1 εκατ. άτομα και συνεισφέρει στο ΑΕΠ της Ε.Ε. περί τα 140 δισ. ευρώ. Επίσης από τους 516.000 ναυτικούς που απασχολεί η ευρωπαϊκή ναυτιλία οι 207.000 είναι ευρωπαίοι πολίτες. Τα παραπάνω μεγέθη αποτυπώνουν τη συμμετοχή του ναυτιλιακού κλάδου των χωρών μελών της Ε.Ε. και της Νορβηγίας στην ευρωπαϊκή οικονομία έτσι όπως παρουσιάστηκαν στο συνέδριο από την ευρωπαϊκή ένωση των εφοπλιστικών φορέων των χωρών μελών της Ε.Ε., τη Εuropean Community Shipowners’ Associations (ECSA).Πρόκειται για μία συνεισφορά σημαντική που κινδυνεύει όμως να μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, όπως επισημάνθηκε σε σχετική μελέτη της Delloitte.

Σημειώνεται πως στις 10 Μαΐου η Setel Hellas αναμένεται να διοργανώσει το καθιερωμένο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο που διεξάγεται κάθε 2 χρόνια, το οποίο φέτος θα έχει επετειακό χαρακτήρα αλλά και συμβολική διάσταση, αφού το 2017 ανακηρύχτηκε ως «Έτος Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας».