Το φιλικό διαζύγιο eBay και PayPal

Το φιλικό διαζύγιο eBay και PayPal

Υποσχέθηκαν να μείνουν φίλοι, χωρίς να δημιουργήσουν ανταγωνιστικές μεταξύ τους υπηρεσίες.

Από το 2002, όταν η eBay εξαγόρασε την Paypal, η συνεργασία τους έχει αποδειχθεί από τις πιο αποδοτικές και επιτυχημένες στη Silicon Valley. Μάλιστα η Paypal -που μετά την εξαγορά έγινε ο κύριος τρόπος πληρωμής των εκατομμυρίων συναλλαγών των χρηστών του eBay- αναπτύχθηκε με ρυθμούς που συχνά ξεπερνούσαν εκείνες της μητρικής της.

Η εξαιρετική πορεία και των δύο έκανε τους επενδυτές, και κυρίως τον μεγαλομέτοχο Καρλ Άικαν, να εκφράσουν άποψη πως ένας εκ νέου διαχωρισμός τους σε δύο ανεξάρτητες εταιρείες θα ήταν καλός για όλους, αφού οι μέτοχοι θα είχαν δύο εταιρείες από τις οποίες θα αντλούσαν υπεραξία και κέρδη. Ειδικά για το PayPal, θα «ξεκλειδώσει» την πραγματική του αξία, καθώς θεωρείται ότι η συνύπαρξη δεν αποφέρει όσα στο παρελθόν.

Το «διαζύγιο» αποφασίστηκε το περασμένο καλοκαίρι και ανακοινώθηκε επίσημα το περασμένο φθινόπωρο.

Οι όροι του διαζυγίου

Οι δύο συνέταιροι υπέγραψαν συμφωνία που τους απαγορεύει να ανταγωνιστούν ο ένας τον άλλον στον κύριο τομέα τους. Δηλαδή η eBay δεν μπορεί να δημιουργήσει σύστημα online πληρωμών και η PayPal δεν μπορεί να φτιάξει online αγορά προϊόντων. Η εξαίρεση που αναφέρεται είναι πως σε περίπτωση που η PayPal εξαγοραστεί από άλλη εταιρεία online δημοπρασιών και πωλήσεων, τότε η eBay θα μπορεί να μπει στον χώρο των online πληρωμών, δίνοντας προειδοποίηση 15 έως 21 μηνών.

Η συμφωνία θα έχει διάρκεια 5 ετών, μετά την πάροδο των οποίων θα μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι επιθυμεί. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα από σήμερα κιόλας η eBay να συνεργαστεί με άλλη εταιρεία τύπου PayPal και η PayPal με άλλη τύπου eBay. Ωστόσο η eBay θα πρέπει υποχρεωτικά να «περνάει» το 80% των συναλλαγών της μέσω του πρώην συνεταίρου της.

Δείτε εδώ λεπτομερώς τους λόγους του συναινετικού διαζυγίου