Το φθηνό πετρέλαιο οδήγησε το ρούβλι σε νέο χαμηλό εξαμήνου

Το φθηνό πετρέλαιο οδήγησε το ρούβλι σε νέο χαμηλό εξαμήνου

Η κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου παρασύρει μαζί της το ρωσικό νόμισμα.

Στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και ένα εξάμηνο κινείται η τιμή του ρουβλίου σε σχέση με το δολάριο, καθώς οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές του πετρελαίου πλήττουν για μια ακόμα φορά το νόμισμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η τιμή του εθνικού νομίσματος της Ρωσίας βυθίστηκε, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας μέχρι και τα 65,7 ρούβλια ανά δολάριο, για να διορθώσει αργότερα κοντά στα 65,1 ρούβλια ανά δολάριο.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε να σταματήσει την αγορά συναλλάγματος τον Ιούλιο, με σκοπό να στηρίξει το ρούβλι. Η απόφαση της όμως δεν κατάφερε να προσφέρει ιδιαίτερα αποτελέσματα μέχρι τώρα. Το ρούβλι υποχώρησε 12% σε σχέση με το δολάριο τον Ιούλιο, ενώ η υποχώρηση σε σχέση με πέρυσι υπολογίζεται στο 44,8%.

Βασικός λόγος της υποχώρησης δεν είναι άλλος από την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου. Και αυτό καθώς σχεδόν τα μισά από τα έσοδα της Ρωσικής Οικονομίας προέρχονται από την πώληση την βιομηχανία του πετρελαίου. Το πετρέλαιο σημείωσε τις τελευταίες ημέρες ιστορικά χαμηλά εξαετίας με την τιμή του βαρελιού να κυμαίνεται πια στα 42 δολάρια. Την ίδια περίοδο το 2014 η τιμή του βαρελιού βρισκόταν στα 115 δολάρια.

Πέρα από τα άσχημα νέα από την αγορά πετρελαίου, το ρούβλι συνεχίζει να πιέζεται από τις δυτικές κυρώσεις στις ρωσικές επιχειρήσεις, που επέφερε η στάση της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση. Αλλά και την απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει για αντίποινα εμπάργκο στα δυτικά προϊόντα, που  συνέβαλε στην περεταίρω αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε στο 16% τον Ιούλιο.

Διαβάστε επίσης: Το αδύναμο ρούβλι εκτόξευσε τα κέρδη της Gazprom