Το γιγαντιαίο ρολόι του ιδρυτή της Amazon που θα ζει για 10.000 χρόνια

Το γιγαντιαίο ρολόι του ιδρυτή της Amazon που θα ζει για 10.000 χρόνια

Ή τουλάχιστον τόσο υποστηρίζει ο Τζεφ Μπέζος.

 

Ο CEO της Amazon, Τζεφ Μπέζος, είδε να ξεκινά επιτέλους η κατασκευή του περίφημου ρολογιού των επόμενων 10.000 ετών.

Η ανέγερση της περίεργης αυτής κατασκευής που θα κοστίσει 42 εκατ. δολάρια ξεκίνησε την Τρίτη, και ο Μπέζος ανήρτησε βίντεο που δείχνει τους εργάτες να τοποθετούν στη θέση τους τα πρώτα εξαρτήματα.

Το ύψος του ρολογιού ξεπερνά τα 150 μέτρα και η κατασκευή του πραγματοποιείται στο εσωτερικού ενός βουνού στο δυτικό Τέξας. Σε tweet του ο Μπέζος ανέφερε ότι το ρολόι αυτό αποτελεί ένα «σύμβολο μακροχρόνιας σκέψης».

Εκτός από τον ιδρυτή της Amazon υπάρχουν και άλλοι χρηματοδότες του έργου, το οποίο ανέλαβε η ΜΚΟ Long Now Foundation. Ένας από τους λόγους της κατασκευής του ήταν να ευαισθητοποιήσουν την ανθρωπότητα για τους κινδύνους της ραγδαίας ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιών και τους εξαντλητικούς ρυθμούς ζωής.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά ρολόγια, το ρολόι των 10.000 ετών δεν θα μετρά δευτερόλεπτα, λεπτά και ώρες, αλλά θα χτυπά μια φορά κάθε χρόνο για τους επόμενους 100 αιώνες.

Σύμφωνα με το Long Now Foundation κάποιες φορές το ρολόι θα παίζει μουσική από τις καμπάνες που θα διαθέτει, και κάθε μελωδία θα είναι διαφορετική από την προηγούμενη.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία της ολοκλήρωσης της κατασκευής του, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι πως θα παραμείνει ανοιχτό στο κοινό για να το επισκεφτεί.