Το ιχθυέλαιο γοητεύει τις φαρμακοβιομηχανίες

Το ιχθυέλαιο γοητεύει τις φαρμακοβιομηχανίες

Επιταχύνεται η προώθηση του ιχθυελαίου για την αντιμετώπιση καρδιακών νοσημάτων.

H AstraZeneca Plc, η Amarin Corp και η GlaxoSmithKline φαίνεται να στοιχηματίζουν ότι τα χάπια με βάση το ιχθυέλαιο θα είναι τόσο επιτυχημένα εμπορικά, όσο και τα φάρμακα για την μείωση της χοληστερόλης, όπως το Lipitor, που κάποτε ήταν το πλέον εμπορικό φάρμακο με πωλήσεις 13 δισ. δολαρίων το χρόνο.

Οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, παρόλο που τα σχετικά φάρμακα και οι στατίνες χρησιμοποιούνται, πλέον, ευρέως. Τώρα που το Lipitor και πολλές άλλες στατίνες ανταγωνίζονται σκληρά τα φθηνά γενόσημα, οι φαρμακοβιομηχανίες αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν καρδιακά νοσήματα, μεταξύ αυτών τα αυξημένα τριγλυκερίδια.

«Ο αριθμός των ανθρώπων με υψηλούς δείκτες τριγλυκεριδίων αυξάνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο, εν μέρει λόγω της παχυσαρκίας και του διαβήτη», είπε ο Πασκάλ Σοριότ, διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, όταν ο φαρμακευτικός κολοσσός αγόρασε τον Μάιο, την εταιρεία παρασκευής χαπιών με ιχθυέλαιο Omthera Pharmaceuticals, για 443 εκατομμύρια δολάρια. «Είναι σαφής, πλέον, η ανάγκη για αποτελεσματικές εναλλακτικές στις ήδη υπάρχουσες θεραπευτικές μεθόδους», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: Η φαρμακοβιομηχανία στον αγώνα της ενίσχυσης της οικονομίας

Σε αντίθεση με τις κάψουλες, που μπορεί κάποιος να αγοράσει σε καταστήματα υγιεινών τροφών ή φαρμακεία, το προϊόν αυτό χρειάζεται συνταγή, είναι υψηλής περιεκτικότητας και ακολουθεί μια περίπλοκη διαδικασία καθαρισμού που έχει εγκριθεί από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σε αντίθεση με τα ευεργετήματα των χαπιών με ιχθυέλαιο που δεν έχει αποδειχθεί με βεβαιότητα αν κάνουν το ίδιο. Παρότι στοχεύουν στα τριγλυκερίδια, είναι πολύ λίγα τα «αποδεικτικά στοιχεία» για το ότι πράγματι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι ανάμεικτα. Μελέτη στην Ιαπωνία έδειξε ότι σε δείγμα 19.000 ατόμων που έπαιρναν ιχθυέλαιο με στατίνες, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, αιφνίδιου θανάτου από καρδιά και άλλες σοβαρές στεφανιαίες νόσους μειώθηκε κατά 19%. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι το χάπι Vascepa μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων κατά 22% σε μια δόση 4 γραμμαρίων ή 10% στα 2 γραμμάρια, χωρίς να αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης σε ασθενείς που παίρνουν στατίνες.  Άλλες δοκιμές, ωστόσο, έδειξαν ελάχιστα ή καθόλου ευεργετήματα· αλλά οι φαρμακοβιομηχανίες προχωρούν.

Διαβάστε ακόμη: Καμπάνια ενημέρωσης για το ελληνικό φάρμακο  

Εάν εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, το χάπι Epanova της AstraZeneca θα είναι το πιο πρόσφατο συνταγογραφημένο χάπι που θα μπει στην αγορά. Όταν το αντίστοιχο γενόσημο αρχίσει να κυκλοφορεί στην αγορά το 2016 θα τονώσει τις πωλήσεις του πιο δημοφιλούς φαρμάκου της εταιρείας, μιας στατίνης με την εμπορική ονομασία Crestor.

Η Amarin έχει ήδη πάρει έγκριση για το δικό της χάπι, το Vaseepa, για ορισμένη κατηγορία ασθενών με υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων, που υπολογίζονται περίπου στα 4 εκατομμύρια και ζητάει έγκριση για διάθεση του προϊόντος σε άλλα 40 εκατομμύρια ανθρώπους, με χαμηλότερα επίπεδα.

Η GlaxoSmithKline από την άλλη πλευρά, που με το χάπι Lovaza έχει προσθέσει στα ταμεία της 3,8 δισ. δολάρια την τελευταία πενταετία, είναι πιο επιφυλακτική με τις προοπτικές της αγοράς. «Η επιδείνωση της οικονομίας έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες επισκέψεις στους γιατρούς και μείωση των εξετάσεων για δείκτες όπως τα τριγλυκερίδια», αναφέρει ο όμιλος σε ετήσια έκθεση του για το 2012.