Το οικονομικό πρόγραμμα του Γκουαϊδό: Τουλάχιστον 30 δισ. δολάρια χρειάζεται η Βενεζουέλα για να ορθοποδήσει

Το οικονομικό πρόγραμμα του Γκουαϊδό: Τουλάχιστον 30 δισ. δολάρια χρειάζεται η Βενεζουέλα για να ορθοποδήσει

Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της χώρας έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά όχι της Μόσχας.

Το Κρεμλίνο είναι έτοιμο να μελετήσει το μήνυμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουϊαδό προς την Ρωσία μόλις το λάβει, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ

«Προς το παρόν δεν έχουμε λάβει κάποια μηνύματα. Εάν έρθει τέτοιο μήνυμα και όταν θα έρθει , θα το μελετήσουμε» ήταν η απάντηση που έδωσε ο Πεσκόφ , όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις που είχε κάνει ο Γκουαϊδό, στις οποίες έλεγε ότι έστειλε μηνύματα προς την Κίνα και την Ρωσία, διαμηνύοντας ότι σε περίπτωση που αλλάξει η εξουσία, το Καράκας θα αντιμετωπίσει ‘με υπευθυνότητα‘ τις δανειακές του υποχρεώσεις. Ο Γκουαϊδό υπογράμμισε μάλιστα ότι η αλλαγή της κυβέρνησης στην Βενεζουέλα θα είναι προς όφελος της Ρωσίας και της Κίνας που είναι οι δύο μεγάλοι ξένοι επενδυτές της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι ο Γκουαϊδό είναι πρόεδρος της βουλής. «Για μας δεν είναι αρχηγός του κράτους, δεν τον αναγνωρίζουμε με την ιδιότητα αυτή. Αρχηγός του κράτους είναι ο κύριος Νικολάς Μαδούρο, η κυβέρνηση του οποίου είναι ο εταίρος μας στην Βενεζουέλα», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Ρωσία προσβλέπει στην ανάπτυξη της συνεργασίας με το Καράκας ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα αυτή. « Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η πολιτική κατάσταση σ αυτή τη χώρα, ελπίζουμε και προσβλέπουμε να συνεχίσουμε την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Γενικά, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου , οι πολιτικές εξελίξεις στην Βενεζουέλα είναι εσωτερική της υπόθεση , το κύριο είναι να προστατευθεί η χώρα από τις επεμβάσεις τρίτων χωρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, κατήγγειλε χθες τις απόπειρες εκφοβισμού της οικογενείας του λέγοντας ότι καθιστά υπεύθυνο τον επικεφαλής του κράτους Νικολάς Μαδούρο. «Δεν θα με εκφοβίσουν», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους μπροστά από την κατοικία του στο Καράκας, με την 20μηνη κόρη του στην αγκαλιά και την σύζυγό του στο πλευρό του.

Ανάγκη για 30 δισεκατομμύρια δολάρια – Το οικονομικό πρόγραμμα του Γκουαϊδό

Ενισχυμένος από την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Χουάν Γκουαϊδό παρουσίασε χθες το πρόγραμμά του που βασίζεται σε πολλούς άξονες: αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών (υγεία, σίτιση), φρένο στον καλπάζοντα πληθωρισμό, επανεκκίνηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας και αποκατάσταση των δημοσίων υπηρεσιών.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη για την αποστολή ειδών διατροφής και φαρμάκων αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ο Νικολάς Μαδούρο, που αποδίδει τις ελλείψεις στις αμερικανικές κυρώσεις, θεωρεί ότι η αποδοχή της ανθρωπιστικής βοήθειας θα ισοδυναμούσε με το άνοιγμα της πόρτας στην στρατιωτική επέμβαση.

Η χώρα με τα τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα, άλλοτε η πλουσιότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, έχει καταρρεύσει οικονομικά και ο πληθυσμός υποφέρει από σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, καθώς και από τον καλπάζοντα πληθωρισμό (10.000.000% το 2019, σύμφωνα με το ΔΝΤ), πράγμα που οδήγησε στην πτώση της δημοτικότητας του Νικολάς Μαδούρο.

Ο οικονομολόγος και βουλευτής Χοσέ Γκέρα, ένας από τους συντάκτες του προγράμματος του Γκουαϊδό, διευκρίνισε ότι θα εφαρμοσθεί νέα συναλλαγματική πολιτική, καθώς και επαναδιαπραγμάτευση του εξωτερικού χρέους που αποτιμάται σε 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Χοσέ Τόρο Χάρντι, άλλος οικονομικός σύμβουλος του Γκουαϊδό, θεωρεί ότι η Βενεζουέλα θα έχει σε πρώτο στάδιο ανάγκη από 30 δισεκατομμύρια δολάρια για να σταθεί στα πόδια της.

Η Ουάσινγκτον εφαρμόζει κυρώσεις κατά του πετρελαϊκού ομίλου PVDSA, πηγή του 96% των εισοδημάτων της Βενεζουέλας: έχει παγώσει τα περιουσιακά του στοιχεία στο εξωτερικό και απαγορεύει κάθε εμπορική σχέση με αμερικανικές οντότητες.

Ομάδα επαφής με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε απόφαση που προτάθηκε από κοινού από τις κύριες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν χθες τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας και «κάλεσαν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κάνουν το ίδιο».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συγκροτήσει διεθνή ομάδα επαφής για να βοηθήσει στην οργάνωση νέων προεδρικών εκλογών στην Βενεζουέλα. Η ομάδα επαφής θα έχει στην διάθεσή της 90 ημέρες για να φθάσει σε θετικό αποτέλεσμα, διευκρίνισε.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι εξήγησε χθες στο Βουκουρέστι, μετά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης, ότι η απόφαση για την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινού προέδρου αποτελεί «προνομία των κρατών» και πολλά μέλη της ΕΕ θα το κάνουν.

Εξι χώρες της Ενωσης (Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Πορτογαλία) έδωσαν προθεσμία μέχρι την Κυριακή στον Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει εκλογές, σε αντίθετη περίπτωση θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό. Αλλα προς τον παρόν εκείνος αγνοεί την προειδοποίηση.

Οι δύο γάλλοι δημοσιογράφοι και οι τρεις δημοσιογράφοι του ισπανικού πρακτορείου EFE που είχαν συλληφθεί, απελευθερώθηκαν χθες. Οι Γάλλοι απελάθηκαν και οι δημοσιογράφοι του EFE έλαβαν άδεια να παραμείνουν στην Βενεζουέλα για να κάνουν την δουλειά τους.

Από την έναρξη των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων στις 21 Ιανουαρίου, περί τους 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 850 έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Αγνωστος στο ευρύ κοινό εδώ και έναν μήνα, ο Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου επικαλούμενος κενό εξουσίας. Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας θεωρεί ότι δεν υπάρχει νομιμοποίηση της δεύτερης προεδρικής θητείας του Νικολάς Μαδούρο, αφού προέρχεται από εκλογές που σημαδεύθηκαν από νοθεία.

ΗΠΑ: Δεν επίκειται αμερικανική στρατιωτική επέμβαση

Δεν επίκειται αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όμως επανέλαβε ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι. Ερωτηθείς αν επίκειται στρατιωτική επέμβαση από τις ΗΠΑ –ή από τη Βραζιλία ή από την Κολομβία ή από έναν συνδυασμό και των τριών χωρών– ο σύμβουλος του Τραμπ Τζον Μπόλτον απάντησε στη ραδιοφωνική εκπομπή του δημοσιογράφου Χιού Χιούιτ: «Όχι».