Το iPad μεταμορφώνει την εκπαίδευση στην Ολλανδία

Το iPad μεταμορφώνει την εκπαίδευση στην Ολλανδία

Πειραματικά σχολεία καταργούν τους μαυροπίνακες και τα καθημερινά προγράμματα.

Το επόμενο ψηφιακό όραμα του ιδρυτή της Apple, Στηβ Τζόμπς ήταν να εμπνεύσει ριζικές αλλαγές στις σχολικές αίθουσες και στους εκδοτικούς οίκους. Έχασε, όμως, την μάχη με τον θάνατο πριν προλάβει να το υλοποιήσει.

Μερικές από τις ιδέες του, ωστόσο, βρίσκουν τώρα πρόσφορο έδαφος στην Ολλανδία. Έντεκα «Σχολεία Στηβ Τζομπς» θα αρχίσουν σταδιακά να λειτουργούν από τα τέλη του καλοκαιριού, ορισμένα από αυτά στο Άμστερνταμ.

Αρχικά, περίπου 1.000 παιδιά, ηλικίας 4-12 ετών θα παρακολουθούν τα «μαθήματα» χωρίς βιβλία, τετράδια ή τσάντες. Το καθένα από αυτά, ωστόσο, θα έχει το δικό του iPad.

H ζωή του Steve Jobs στην μεγάλη οθόνη

Δεν θα υπάρχουν πίνακες, κιμωλίες ή σχολικές αίθουσες, επίσημες τάξεις, ημερήσιο πρόγραμμα μαθημάτων, μολύβια, έδρα για τον δάσκαλο, συναντήσεις γονιών και δασκάλων, βαθμοί, κουδούνι για διάλλειμμα, συγκεκριμένες ημέρες διδασκαλίας ή διακοπών. Εάν ένα παιδί προτιμά να παίξει με το iPad του αντί να μάθει, κανείς δεν θα το εμποδίσει. Και τα παιδιά θα μπορούν να επιλέγουν τι θέλουν να μάθουν, ανάλογα με το τι τους κινεί την περιέργεια.

Το σχολείο θα ανοίγει από τις 7.30 το πρωί έως τις 6.30 το απόγευμα τις εργάσιμες ημέρες. Τα παιδιά θα προσέρχονται και θα φεύγουν όταν θέλουν, αρκεί να είναι παρόντα στην «καρδιά» της ημέρας, δηλαδή από τις 10.30 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα.

«Μαθήματα» δεν θα γίνονται μόνο τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι οικογένειες θα μπορούν να πηγαίνουν διακοπές όποτε το επιθυμούν και κανένα παιδί δεν θα ανησυχεί για τις απουσίες. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα οργανώνει ο δάσκαλος τα παιδιά ανά ομάδες.

Κανονικά τα παιδιά θα μαθαίνουν ανοίγοντας, όποτε θέλουν, στο iPad μια εφαρμογή η οποία θα είναι κάτι σαν διαδραστικό σχολικό βιβλίο πολυμέσων. Το πρόγραμμα θα μετατρέπει την μάθηση σε παιχνίδι, εν μέρει μέσω διασκεδαστικών ήχων και κινουμένων σχεδίων. Σε κάθε άσκηση τα λάθη των παιδιών θα διορθώνονται, όπως γίνεται σε κάθε παιχνίδι στον υπολογιστή.

Τα 11 νέα χαρακτηριστικά του iOS7 που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό 

Ο σκοπός είναι να καταφέρουν να φθάσουν στο επόμενο μαθησιακό επίπεδο, μόνα τους, στο δικό τους χρόνο. Ο ρόλος του δασκάλου είναι να τα βοηθήσει, όχι ως κομιστής γνώσης, αλλά ως «προπονητής μάθησης». Έτσι, κατα κάποιο τρόπο, η σχολική ημέρα δεν θα τελειώνει ποτέ.

Οι μαθητές θα ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να δουλεύουν με το iPad στο σπίτι, τα Σαββατοκύριακα ή στις διακοπές. Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα συνδιάζει και τη συστηματική παρακολούθηση. Το iPad θα ενημερώνει συνεχώς δασκάλους και γονείς για το τι κάνουν τα παιδιά, τι έχουν μάθει και εάν προοδεύουν. Εάν η εφαρμογή των μαθηματικών, για παράδειγμα, δεν είναι ούτε διασκεδαστική ούτε αποτελεσματική, ο δάσκαλος ή η δασκάλα μπορεί να παραγγείλει άλλη.

Η αριθμητική, η ανάγνωση και η κατανόηση του κειμένου είναι τα βασικά «μαθήματα» του δημοτικού, ενώ η καλλιγραφία υποβαθμίζεται σε δευτερεύουσα ικανότητα. Κάθε έξι εβδομάδες, δάσκαλοι, παιδιά και γονείς αποφασίζουν μαζί ποιος θα είναι ο στόχος της επόμενης περιόδου κι αυτό μπορεί να γίνει σε έναν εικονικό χώρο, μέσω μιας σύνδεσης με Skype.

To φθηνό smartphone της Apple περιμένει την τελική του ονομασία

Όταν δεν δουλεύουν με τα iPads, τα παιδιά του «Σχολείου Στηβ Τζομπς» θα μπορούν να παίζουν όπως οι άλλοι μαθητές: να ζωγραφίζουν, να δημιουργούν με τουβλάκια, να ασχολούνται με αθλήματα ή οποιαδήποτε άλλη ψυχαγωγική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας De Volkskrant, όλα τα κόμματα στην ολλανδική Βουλή  υποστηρίζουν την ιδέα, με μια εξαίρεση: το ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς, που ζητάει «περισσότερη τάξη» στη σχολική αίθουσα.

Ωστόσο για τους δασκάλους του «κινήματος iPad», το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.  Όλα τα σχολεία θα είναι χρηματοδοτούμενα από το κράτος και ανοικτά σε όλα τα παιδιά και όσοι γονείς δεν έχουν την οικονομική άνεση να αγοράσουν την ταμπλέτα, θα παίρνουν επιχορήγηση από ένα ταμείο αλληλεγγύης.