Το ιταλικό brand ρούχων «Steve Jobs» δεν έχει καμία σχέση με τον Steve Jobs

Το ιταλικό brand ρούχων «Steve Jobs» δεν έχει καμία σχέση με τον Steve Jobs

Κι όμως είναι εντελώς νόμιμο, χάρη σε μία παράλειψη της Apple...

Μια ιταλική εταιρεία που ξεκίνησαν οι αδερφοί Vincenzo και Giacomo Barbato εξασφάλισε το δικαίωμα χρήσης του ονόματος Steve Jobs και ενός λογότυπου που έχει έντονη συγγένεια με το στυλ της Apple.

Όπως αναφέρει το The Verge, το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση το 2014 αλλά η διεκδίκηση της επωνυμίας από τους αδερφούς Barbato ολοκληρώθηκε μόλις το 2017.

Τα αδέρφια αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το όνομα του Steve Jobs το 2012. Τότε αποφάσισαν να στήσουν μια εταιρεία ρούχων και παρατήρησαν ότι η Apple δεν είχε κατοχυρώσει ποτέ το όνομά του. Το λογότυπο που σχεδίασαν είναι το γράμμα “J”, με τρόπο όμως που παραπέμπει στο δαγκωμένο μήλο της Apple σαν σχεδιαστικό concept.

Η Apple υπέβαλε αγωγή επικαλούμενη την ομοιότητα των δύο λογοτύπων. Η απόφαση του δικαστηρίου βασίστηκε σε ένα μάλλον σουρεάλ ερώτημα: τρώγεται το γράμμα “J” (όπως τρώγεται το μήλο της Apple όπου βρίσκεται η επίμαχη δαγκωματιά);

Η ίδρυση εταιρειών ρούχων που παραπέμπουν σε πραγματικούς ανθρώπους ενώ δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς, φαίνεται να είναι κομμάτι της εθνικής παράδοσης της Ιταλίας.

Για την ώρα, η ιταλική εταιρεία Steve Jobs σχεδιάζει να παράγει μόνο ρούχα και αξεσουάρ. Πάντως, τα αδέρφια Barbato έχουν υπονοήσει ότι το τελικό τους σχέδιο περιλαμβάνει την παρουσίαση προϊόντων ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Δεν έχουμε ιδέα, βεβαίως, αν το “i” ή το “Mac” θα είναι κομμάτι της μελλοντικής επωνυμίας της σειράς των προϊόντων!