To «καψώνι» του ΔΝΤ στην Αθήνα στο παρά πέντε…της δόσης

To «καψώνι» του ΔΝΤ στην Αθήνα στο παρά πέντε…της δόσης

Τέσσερα προαπαιτούμενα καθυστερούν την εκταμίευση – Υποβαθμίζουν το ζήτημα ευρωπαϊκές πηγές.

Σε καθυστέρηση οδηγείται η εκταμίευση της δόσης. Ο λόγος είναι ότι εξακολουθούν να μην έχουν ικανοποιηθεί ορισμένα από τα προαπαιτούμενα, όπως διαπίστωσε την περασμένη Πέμπτη το Euroworking Group.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει μέτρα 4,5 δισ. ευρώ με περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολογήτου, όμως έχει «κολλήσει» σε επιμέρους ρυθμίσεις ορισμένες εκ των οποίων φέρουν ειδικό πολιτικό βάρος. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, αντί για την αναμενόμενη απόφαση την Πέμπτη 6 Ιουλίου είναι πιθανόν ο ΕSM να αποφασίσει την εκταμίευση μία εβδομάδα αργότερα, στις 13 – 14 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει να πληρώσει στις 17 Ιουλίου 2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες ομολογιούχους, στις 18 Ιουλίου 290 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και στις 20 Ιουλίου περίπου 4 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Η δόση θα είναι 7,7 δισ ευρώ, ενώ άλλα 800 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν το φθινόπωρο.

Ελληνικές αλλά και ευρωπαϊκές πηγές επιχειρούν να υποβαθμίσουν το ζήτημα, σημειώνοντας ότι απλώς υπάρχουν κάποιες… «μικρές» εκκρεμότητες με το ΔΝΤ, το οποίο ως γνωστόν θα πρέπει να συνυπογράψει για να θεωρηθεί απολύτως ολοκληρωμένη η αξιολόγηση και όλα τα σχετικά προαπαιτούμενα.

Πού έχει «κολλήσει» το Ταμείο; Στην απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών, στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και το σημαντικότερο όλων, στη γνωμοδότηση για τη συνταγματικότητα των τελευταίων περικοπών στις συντάξεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, τα προαπαιτούμενα που παραμένουν σε εκκρεμότητα αφορούν:

• Την έκδοση νομικής γνωμάτευσης για τη συνταγματικότητα της μείωσης των συντάξεων από το 2019.

• Την έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει τους ακριβείς δρόμους στους οποίους θα επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου.

• Την υιοθέτηση νομοθετικής ρύθμισης που σχετίζεται με το άνοιγμα του επαγγέλματος των μηχανικών. Στα παραπάνω προαπαιτούμενα επιμένει το ΔΝΤ προκειμένου να μπορέσει να εισηγηθεί στο διοικητικό του συμβούλιο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.