Το κτήμα που αναγάγει τον Oίνο σε Tέχνη

Το κτήμα που αναγάγει τον Oίνο σε Tέχνη

Ο Γιάννης Καλαϊτζίδης μας μυεί στα μυστικά του κρασιού και μιλά για τις προσπάθειες ανάδειξης του οινικού τουρισμού μέσω της «Δραμινογνωσίας».

 

Για τους λάτρεις του κρασιού η κατανάλωσή του συνιστά μια από τις ωραιότερες γευστικές απολαύσεις που εντυπώνεται τόσο στον ουρανίσκο όσο και στη διάθεση τους. Για εκείνους δε που ασχολούνται επαγγελματικά με την παραγωγή οίνου, η επιχειρηματική τους δραστηριότητα αποτελεί φιλοσοφία και τρόπο ζωής.

Στη Δράμα, μια περιοχή που φημίζεται, μεταξύ άλλων, και για το κρασί της, το εν λόγω προϊόν, εκτός από σημαντική πηγή εσόδων έγινε συνώνυμο της επιτυχίας και της αναγνώρισης. Σχεδόν όλοι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο των μαρμάρων παρότι έκαναν  τζίρους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ δεν είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα ισχυρό brand name διότι το προϊόν τους δεν ήταν μαζικής κατανάλωσης. Η καθιέρωσή τους στη συνείδηση του κόσμου και της αγοράς έγινε μόνο όταν ασχολήθηκαν επαγγελματικά με την παραγωγή οίνου.

Στην περίπτωση του Γιάννη Καλαϊτζίδη, συνιδιοκτήτη του κτήματος Τέχνη Οίνου και εν ενεργεία αρχιτέκτονα, το κρασί μπήκε στη ζωή του εντελώς τυχαία. Μαζί με τον συνέταιρό του άρχισαν να καλλιεργούν λίγα στρέμματα παράγοντας αρχικά κρασί για τους εαυτούς τους και για λίγους καλούς φίλους. Όταν όμως είδαν την απήχηση που είχε το προϊόν τους αποφάσισαν να αλλάξουν στρατηγική και να προβούν στη σύσταση επιχείρηση. «Το 1992 ξεκινήσαμε ερασιτεχνικά την ενασχόλησή μας με το κρασί, αλλά από ότι φαίνεται εκείνο είχε άλλα σχέδια για εμάς» λέει αστειευόμενος ο κ. Καλαϊτζίδης στο fortunegreece.com που ταξίδεψε μέχρι τη Δράμα.

Ο ίδιος πάντως δηλώνει ικανοποιημένος με την επιλογή του, αφού χάρη στις πωλήσεις του κρασιού καταφέρνει να αντισταθμίσει τις απώλειες από το πλήγμα που δέχτηκε ο αρχιτεκτονικός κλάδος. «Το κρασί μας επέτρεψε μέσα στην κρίση να μπορούμε να ζούμε με άνεση. Υπάρχει άμεση απορρόφηση τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από το εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή εξάγουμε το 35% της παραγωγής σε Γερμανία, Αμερική, Καναδά, Βέλγιο, Ολλανδία και Κύπρο και διαρκώς κοιτάμε νέες αγορές. Παλαιότερα είχαν γίνει κάποιες κινήσεις εξωστρέφειας στη Ρωσία, αλλά  δεν είχαν συνέχεια».

Στα 260 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων του κτήματος Τέχνη Οίνου στην Καλή Βρύση και στο Μικροχώρι της Δράμας καλλιεργούνται ελληνικές και διεθνής ποικιλίες σύμφωνα με τα πρότυπα της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Ανάμεσα στις ποικιλίες που καλλιεργούνται βρίσκουμε το Sauvignon blanc, το Ασύρτικο, την Μαλαγουζιά, το Αγιωργίτικο το Cabernet sauvignon και το Nebbiolo.

Ετησίως παράγονται 320.000 φιάλες ετησίως και στην αγορά κυκλοφορούν  12 ετικέτες του οινοποιείου,  με την Τέχνη Αλυπίας να αποτελεί τον πιο εμπορικό κωδικό. Πάνω από το 50% της παραγωγής αφορά λευκό οίνο, ενώ το υπόλοιπο μοιράζεται σε κόκκινο και ροζέ. Ο τρύγος στη Δράμα πραγματοποιείται Αύγουστο και Σεπτέμβριο και ακριβώς επειδή εκείνη την εποχή κάνει πολύ ζέστη, η όλη διαδικασία γίνεται τη νύχτα από τις δώδεκα τα μεσάνυχτα μέχρι τις οχτώ το πρωί της επόμενης μέρας για να προστατευτεί το αρωματικό δυναμικό των σταφυλιών από την ζέστη της ημέρας. Αφού εμφιαλωθούν τα κρασιά διατηρούνται στο κελάρι του οινοποιείου σταθερά στους 16 βαθμούς Κελσίου.

Αξίζει να αναφερθεί πως στους χώρους παραγωγής η οινοποίηση και οι διάφορες κατεργασίες πραγματοποιούνται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, σε αυστηρά ελεγχόμενες θερμοκρασίες με ένα δίκτυο αισθητήρων να καταλήγει στον κεντρικό υπολογιστή ελέγχου της οινοποίησης. Εκεί αναπτύσσεται σταδιακά ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας από τον αμπελώνα έως την κάθε φιάλη που αναλύει και εμφανίζει την παραγωγική διαδικασία της κάθε οινοποίησης.

Η Δραμινογνωσία και οι προσπάθειες ανάδειξης του οινικού τουρισμού.

Σε μια προσπάθεια να αναδείξουν την περιοχή της Δράμας οι επαγγελματίες οινοποιοί ενώνουν τις δυνάμεις τους αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την ενίσχυση του οινικού τουρισμού. «Η “Δραμινογνωσία” πραγματοποιείται φέτος για τέταρτη χρονιά στην περιοχή και η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη. Δεν είναι μόνο οι ντόπιοι που συμμετέχουν. Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων έρχεται από τη Θεσσαλονίκη και τους γύρω νόμου, ενώ φέτος απευθύναμε κάλεσμα και στη Βουλαγαρία να δώσει το παρών στις εορταστικές  εκδηλώσεις διαρκούν μια εβδομάδα » τονίζει ο κ.  Καλαϊτζίδης  ο οποίος είναι μεταξύ άλλων και Πρόεδρος των Οινοπαραγωγών Δράμας και προσθέτει πως τις μέρες διεξαγωγής των εκδηλώσεων δίνονται παράλληλα κίνητρα και τους μαγαζάτορες της περιοχής που προμηθεύονται τα κρασιά σε φθηνότερες τιμές. «Πέρυσι στήσαμε σε κεντρικό σημείο ένα μπουκάλι ύψους τεσσάρων μέτρων το οποίο γεμίσουμε με 1000 λίτρα κρασί από όλα τα οινοποιεία και το διαθέσαμε στον κόσμο».

Σημειώνεται πως η Δραμοινογνωσία 2017 θα λάβει χώρα στην πόλη και στο Νομό Δράμας από 21 έως 28 Μαΐου. Η έναρξη θα γίνει με έναν αγώνα δρόμου 11 χιλιομέτρων στον οποίο καλούνται αθλητές από όλη την Ελλάδα, ο οποίος σχεδιάστηκε να περνά μέσα από Οινποεία και αμπελώνες, στην Αδριανή Δράμας.