Το μεγάλο ποντάρισμα της Nike στη διαφημιστική εκστρατεία με τον Colin Kaepernick συνεχίζει να αποδίδει

Το μεγάλο ποντάρισμα της Nike στη διαφημιστική εκστρατεία με τον Colin Kaepernick συνεχίζει να αποδίδει
Photo:

Τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας ξεπέρασαν τις προβλέψεις στις δύο σημαντικότερες αγορές της εταιρείας: τη Βόρεια Αμερική και την Κίνα.

Η τιμή της μετοχής της Nike εκτοξεύτηκε κατά 9,2% μετά από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου, τα οποία ξεπέρασαν προηγούμενες προβλέψεις ιδίως όσον αφορά τις δύο σημαντικότερες αγορές της εταιρείας: τη Βόρεια Αμερική και την Κίνα.

Σε επίπεδο ΗΠΑ, η μεγαλύτερη εταιρεία αθλητικών ειδών στον κόσμο κατέγραψε το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης. Αυτή η διατηρούμενη δυναμική είναι ένα κρίσιμο σημείο αναφοράς για τους επενδυτές, καθώς στο παρελθόν η μακροχρόνια υποχώρηση της Nike επέτρεψε στην ανταγωνίστρια Adidas να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Η αναφορά κερδών ήταν η πρώτη της Nike που συμπεριέλαβε την επίδραση της αμφιλεγόμενης διαφημιστικής της καμπάνιας με τον αθλητή-ακτιβιστή Colin Kaepernick. Η συμπερίληψη του Kaepernick στη σειρά διαφημίσεων “Just Do It” αρχικά εξέπληξε αρνητικά τους επενδυτές, αν και εν τέλει επικρότησαν την κίνηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Mark Parker, δήλωσε ότι οι διαφημίσεις οδήγησαν σε αύξηση της επισκεψιμότητας και της συμμετοχής. «Οι ομάδες μας ηγούνται της αλλαγής και αποδίδουν εξαιρετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Parker σε τηλεδιάσκεψη αργά την Πέμπτη. «Παρατηρούμε ότι όσο πιο πολύ αποδιοργανώνουμε την αγορά, τόσο περισσότερο αναπτυσσόμαστε».

Στην Κίνα, την περιοχή με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και περιθώριο κέρδους για τη Nike, η ισχυρή ανάπτυξη μάλλον θα τιθασεύσει τις ανησυχίες ότι η πολιτική και νομισματική αστάθεια θα βλάψει την εταιρεία. Οι πωλήσεις στην Κίνα αυξήθηκαν στα 1,54 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας άνοδο κατά 26% την ίδια περίοδο πέρυσι. Πρόκειται για το 18ο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης για τη Nike στην πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή Andy Campion.

«Δεν έχουμε δει καμία επίδραση στην επιχείρησή μας από τη δυναμική των σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας για την οποία όλοι διαβάζουμε», δήλωσε ο Campion.

Συνολικά, οι πωλήσεις ύψους 9,37 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Nike υπερέβησαν τις εκτιμήσεις για 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα κέρδη ανά μετοχή και τα μικτά περιθώρια κέρδους υπερέβησαν επίσης τις προσδοκίες.