To μεγάλο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» του Ερντογάν

To μεγάλο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» του Ερντογάν

Αθωώθηκαν 21 από τους κατηγορούμενους για την υπόθεση "Εργκένεκον"- Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Το Τουρκικό δικαστήριο στο Σιλιβρί, δυτικά της Κωνσταντινούπολης, καταδίκασε σήμερα σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης έως και 50 ετών ορισμένους από τους 275 κατηγορούμενους για την υπόθεση “Εργκένεκον”, ενώ απάλλαξε από τις κατηγορίες 21 από αυτούς.

Κάποιοι από τους κατηγορούμενους –μεταξύ των οποίων ένας ιστορικός, απόστρατοι αξιωματούχοι του στρατού, δημοσιογράφοι και συγγραφείς– καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης από έξι έως σχεδόν 50 ετών, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hürriyet.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ένα δίκτυο αποτελούμενο από εθνικιστές με την κωδική ονομασία “Εργκένεκον”, επεδίωξε ανεπιτυχώς να ανατρέψει την κυβέρνηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οργανώνοντας βίαιες αποσταθεροποιητικές ενέργειες ώστε να προλειανθεί το έδαφος για επέμβαση του στρατού.

Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται αξιωματικοί του στρατού, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί καθώς και ο απόστρατος στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων. Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο απόστρατος συνταγματάρχης Αρίφ Ντογάν καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 47 ετών, ο πρώην διοικητής του στόλου της Βόρειας Θάλασσας Μεχμέτ Οτουζμπίρογλου καταδικάστηκε σε 20ετή ποινή κάθειρξης και ο δημοσιογράφος Ερόλ Μανίσαλι σε ποινή φυλάκισης εννέα ετών.

Το δικαστήριο ανακοινώνει τις αποφάσεις του ξεχωριστά για τον καθέναν από τους κατηγορούμενους.

O Ερντογάν παίρνει το αίμα του πίσω

Το βαθύ κράτος της Τουρκίας
«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το σκιώδες κράτος» είναι ο τίτλος της Süddeutsche Zeitung σε ρεπορτάζ που φιλοξενεί για την δίκη Εργκένεκον στην Τουρκία. Η εφημερίδα γράφει πως «πέντε χρόνια αργότερα εκδίδονται οι δικαστικές αποφάσεις εναντίον 276 κατηγορουμένων. Επικριτές επιρρίπτουν στην κυβέρνηση κυνήγι μαγισσών».

Συγκεκριμένα η SZ γράφει: «Η μεγάλη δίκη είναι αμφιλεγόμενη όχι μόνο εξαιτίας του μεγάλου διαστήματος προσωρινής κράτησης πολλών κατηγορουμένων και του αδιαφανούς αποδεικτικού υλικού. Επικριτές επιρρίπτουν στην κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τη «δίκη του αιώνα» και ως ένα μέσο εκδίκησης πολιτικών αντιπάλων, κάτι δηλαδή σαν κυνήγι μαγισσών. Πολλοί κατηγορούμενοι κάνουν λόγο για δολοπλοκίες και απορρίπτουν τις κατηγορίες». Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Η απόφαση εκδίδεται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη εποχή. Από τότε που ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του Ερντογάν και της κυβέρνησή του, το πολιτικό κλίμα έχει σκληρύνει πολύ».

Για το ίδιο θέμα η Tagesspiegel του Βερολίνου σημειώνει: «Όταν ξεκίνησε η δίκη πολλοί το είδαν ως ευκαιρία να λογαριαστούν με το «βαθύ κράτος» και τους στρατιωτικούς που ‘αγαπάνε’ τα πραξικοπήματα και ανέτρεψαν τέσσερις κυβερνήσεις. Στη συνέχεια όμως οι αμφιβολίες αυξήθηκαν. Μερικοί κατηγορούμενοι είναι προσωρινά κρατούμενοι πάνω από πέντε χρόνια. Πολλές από τις κατηγορίες στηρίζονται στις καταθέσεις ανώνυμων μαρτύρων. Η ΕΕ επικρίνει το γεγονός ότι οι κατηγορίες δεν είναι αρκετά σαφείς».