Το μέλλον των επιχειρηματικών συγχωνεύσεων πολλών δισεκατομμυρίων είναι εδώ

Το μέλλον των επιχειρηματικών συγχωνεύσεων πολλών δισεκατομμυρίων είναι εδώ

Τι κρύβεται πίσω από τις συζητήσεις κολοσσών όπως η Qualcomm, η Disney και η Google για συμφωνίες και εξαγορές άνευ προηγουμένου.

 

του Adam Lashinsky

Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου οι μεγάλοι παίκτες προσπαθούν να γίνουν μεγαλύτεροι, εκμεταλλευόμενοι κάθε διαθέσιμη ευκαιρία.

Η Broadcom προσπαθεί να εξαγοράσει την Qualcomm στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που ίσως αποδειχθεί η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στον χώρο της τεχνολογίας.

Αν αυτή η μάλλον απίθανη συμφωνία προχωρήσει, θα πρόκειται για έναν θρίαμβο του μοντέλου ανάπτυξης που τροφοδοτείται από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, δεδομένου ότι η Broadcom υποστηρίζεται από την ηγέτιδα δύναμη του τεχνολογικού private equity, Silver Lake.

Επίσης, θα πρόκειται και για τον θρίαμβο μιας εταιρείας παλαιάς κοπής. Η Broadcom έχει προέλθει από ένα τμήμα της αρχικής Hewlett-Packard, ηλικίας 60 ετών. Οι εταιρείες παραγωγής chip είναι σαν τις εταιρείες επιχειρηματικού λογισμικού – δεν πεθαίνουν εύκολα.

Την ίδια στιγμή, η Salesforce και η Google συμφώνησαν να συνεργαστούν πάνω στο cloud. Αυτή η εξέλιξη είναι μια μεγάλη νίκη για τη Google, η οποία ανταγωνίζεται τη Microsoft και την Amazon στον συγκεκριμένο κλάδο. Επίσης, όλο αυτό συνιστά μια νίκη και για τη Salesforce, καθώς φαίνεται ότι εξασφάλισε ευνοϊκούς όρους από τη Google.

Αλλά η πιο εντυπωσιακή …μη συμφωνία της εβδομάδας είναι η αναφορά του CNBC στην απόπειρα εξαγοράς της 21st Century Fox από τη Disney. Η πρόταση αφορά τα στοιχεία ενεργητικού της εταιρείας που σχετίζονται με την ψυχαγωγία και δεν περιλαμβάνει το ειδησεογραφικό, αθλητικό και τηλεοπτικό κομμάτι. Αν οι φήμες ισχύουν, και δεδομένου ότι ο Rupert Murdoch είναι ένας παραδοσιακός «αγοραστής» και όχι «πωλητής, τότε μάλλον ο γνωστός επιχειρηματίας ήδη αναζητά την επόμενη αγορά του.

Το κοινό μοτίβο πίσω από όλες αυτές τις πιθανές συμφωνίες είναι η αυξανόμενη ένταση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε διάφορους κλάδους.

Οι αγορές ημιαγωγών είναι πολύ ρευστές, παρόλο που γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη. Το cloud αναδιοργανώνει όλους τους κλάδους. Και το video streaming είναι άλλο ένα κρίσιμο επεισόδιο του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Πηγή: fortune.com

Διαβάστε ακόμη: O «γάμος» Google – Cisco έχει ως στόχο πελάτες των Amazon και Microsoft