Το μέλλον των πληρωμών από το κινητό μας

Το μέλλον των πληρωμών από το κινητό μας

Για να «απογειωθεί» το ηλεκτρονικό πορτοφόλι θα πρέπει να συνδεθεί με το φυσικό εμπόριο και τις offline αγορές.

Αυτό που σήμερα ονομάζουμε «ηλεκτρονικό πορτοφόλι» απέχει πάρα πολύ όχι απλά από την πλήρη υιοθέτησή του, αλλά ακόμα και από την πρακτική εφαρμογή του. Οι καταναλωτές είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με τις πληρωμές μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, ενώ καταστηματάρχες και τράπεζες εμπιστεύονται το σύστημα που διαχειρίζεται εκατομμύρια συναλλαγές καθημερινά.

Σύμφωνα με την εταιρεία εφαρμογών shopping Shopkick.com, για να πειστεί ο καταναλωτής να αλλάξει συνήθεια, δεν αρκεί το δέλεαρ του να κάνει «τα πάντα από το κινητό του». Πρέπει να αλλάξει όλη η εμπειρία. Μία ιδέα θα είναι κάποια εφαρμογή στο κινητό που θα ανοίγει μόλις μπεις σε ένα κατάστημα, θα σε καλωσορίζει με το όνομά σου, θα σε ενημερώνει για προσφορές και θα σε ανταμείβει για την προτίμηση αν είσαι συχνός πελάτης. Η αύξηση του μεγέθους των εμπορικών καταστημάτων έχει κάνει τις αγορές απρόσωπες και αυτό είναι το συχνότερο παράπονο των καταναλωτών στις σχετικές έρευνες.

Διαβάστε ακόμη: Οι ληστείες τραπεζών του μέλλοντος

Στο μεταξύ, το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει γίνει μέρος της ζωής μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν απειλεί το παραδοσιακό. Ο τζίρος του «παραδοσιακού», δια ζώσης εμπορίου είναι 12 φορές μεγαλύτερος από εκείνον του εξ αποστάσεως μέσω υπολογιστή και τα πιο αισιόδοξα σενάρια τοποθετούν τις online αγορές μόλις στο 10% του παγκόσμιου λιανικού εμπορίου το 2017.

Στα online καταστήματα, μόλις το 0,5% έως 3% των επισκέψεων καταλήγει σε αγορές ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε φυσικά καταστήματα είναι από 20% (στα ρούχα) έως 95% (στα σούπερ μάρκετ).

Πληρώστε από το κινητό σας μέσω Facebook

Συνεπώς, ο μόνος τρόπος να «απογειωθεί» το ηλεκτρονικό πορτοφόλι θα είναι να συνδεθεί με το φυσικό εμπόριο και τις offline αγορές. Να γίνει μέρος μιας συνολικής εμπειρίας που θα θυμίζει την προσωπική εξυπηρέτηση και προσέγγιση που είχαμε κάποτε, πριν τα καταστήματα γίνουν κολοσσοί. Τον τρόπο τον ψάχνουμε ακόμα.

Διαβάστε επίσης: «Το ελληνικό e-commerce μπορεί να φτάσει τα 5 δισ. ευρώ»!