Το Μιλάνο πληρώνει τους κατοίκους για να πηγαίνουν με ποδήλατο στη δουλειά

Το Μιλάνο πληρώνει τους κατοίκους για να πηγαίνουν με ποδήλατο στη δουλειά

Τα επικίνδυνα επίπεδα ρύπανσης οδήγησε τη κυβέρνηση στο να πάρει δραστικά μέτρα.

Μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις της Ε.Ε προσπαθεί να αλλάξει τις συνήθειες στον τρόπο μετακόμισης των κατοίκων της.

Ο λόγος για το Μιλάνο που εξετάζει την εφαρμογή ενός προγράμματος που θα ενισχύει οικονομικά όσους επιλέγουν να πάνε στην εργασία τους με το ποδήλατο, όπως αναφέρει το Fast Company.

Η ιταλική πόλη συνεχώς κατατάσσεται ως μία από τις πιο μολυσμένες πόλεις στην Ε.Ε και μάλιστα είχε απαγορεύσει προσωρινά τη μετακίνηση των αυτοκινήτων όταν είχε υψηλά επίπεδα νέφους για 30 ημέρες το Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα επιδοτήσει με 35 εκατ. ευρώ βιώσιμες λύσεις κινητικότητας σε μέρη της χώρας που έχουν πληγεί από υψηλά επίπεδα ρύπανσης. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, οι τοπικές αρχές των ιταλικών πόλεων θα αρχίσουν να ανταγωνίζονται για τις επιδοτήσεις, παρουσιάζοντας τις ιδέες τους. Η αρχική ιδέα είναι οι διαδρομές των πολιτών του Μιλάνου να καταγράφονται μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό. Στο Μιλάνο, όπου η χρήση ποδηλάτου φαίνεται πως θα είναι η ναυαρχίδα του σχεδίου, υπάρχει ήδη ένα επιτυχημένο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, όμως οι αρχές της πόλης πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να γίνουν πολλά περισσότερα.

«Το Μιλάνο θέλει να δώσει σε εκείνους που μετακινούνται με ποδήλατο, ή να τους δώσει κάποιο άλλο κίνητρο βιώσιμης κινητικότητας», δήλωσε στο Fast Company ο Pierfrancesco Maran, σύμβουλος για την κινητικότητα στο Μιλάνο.
Παρόμοιο σύστημα τέθηκε σε εφαρμογή και στη Γαλλία το 2014, όπου οι εργαζόμενοι πληρώνονταν με 25 λεπτά του ευρώ για κάθε χιλιόμετρο που έκαναν μέχρι τη δουλειά τους και πίσω στο σπίτι τους. Αυτό λειτούργησε ως ένα σημείο, όμως η ανταπόκριση του κοινού έδειξε τι άλλο είναι σημαντικό, ώστε να πετύχει η ποδηλατική συνταγή: το ασφαλές περιβάλλον για τον ποδηλάτη.
Η έλλειψη ασφάλειας αλλά και η δυσκολία της διαδρομής είναι αποτρεπτικοί παράγοντες για εκείνους που σκέφτονται να μετακινούνται με ποδήλατο.
Άλλοι παράγοντες είναι οι ελάχιστοι αποθηκευτικοί χώροι, αλλά και η έλλειψη ντουζ στα γραφεία όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν ένα μπάνιο για να μην είναι ιδρωμένοι μετά τη ποδηλασία.

Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι λίγοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ποδήλατο για να μετακινηθούν προς την εργασία τους επειδή τους εξοικονομεί χρήματα, με μόνο 6% των κατοίκων της Κοπεγχάγης να το αναφέρουν ως λόγο. 56% είπε ότι το έκανε επειδή ήταν ταχύτερη και ευκολότερη μετακίνηση, σύμφωνα με τα στοιχεία από Copenhagenize Design Company και το 19% το κάνει για τα οφέλη της άσκησης.

Μόνο το 1% των κατοίκων είναι αυτοί οι οποίοι αφήνουν το αυτοκίνητό τους για να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον καθώς η ρύπανση δημιουργεί ένα ανεπιθύμητο περιβάλλον σε μια πόλη, το οποίο δεν ενθαρρύνει τους ανθρώπους να περνούν αρκετό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.