Το μυστικό σχέδιο της Ευρώπης για να γλιτώσει τους αμερικανικούς δασμούς στα αυτοκίνητα

Το μυστικό σχέδιο της Ευρώπης για να γλιτώσει τους αμερικανικούς δασμούς στα αυτοκίνητα

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπολύει τις απειλές του, Ευρωπαίοι διπλωμάτες καταρτίζουν το πλάνο της επόμενης μέρας.

Απευθείας επαφές με τις αυτοκινητοβιομηχανίες, με στόχο να αποφύγει πιθανούς δασμούς από τις αμερικανικές αρχές, φέρεται να σχεδιάζει η ΕΕ, όπως ανέφεραν διπλωμάτες στην εφημερίδα Financial Times.

Οι FT αναφέρουν ότι αναζητούν όλες τις επιλογές ούτως ώστε να προχωρήσουν σε άμεσες διαπραγματεύσεις με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων σε ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ιαπωνία, ούτως ώστε να διαπραγματευτούν μεμονωμένα τις μειώσεις των δασμών σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Ο τρόπος με τον οποίο θέλει να κινηθεί η Ευρώπη έχει ως εξής:

Αντί να ληφθεί υπόψη η πλήρης συμμετοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στην εκάστοτε συμφωνία -το οποίο είναι συνηθισμένο σε πολυμερή deals- μόνο λίγες χώρες θα καταλήξουν σε μια «πολυμερή συμφωνία» για πρόσβαση στην αγορά. Με άλλα λόγια, θα δημιουργηθεί ένα κλειστό κλαμπ για μειωμένους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων αυτοκινητοβιομηχανίας. Άλλωστε, και ο πρόεδρος Τραμπ έχει κάνει ξεκάθαρο πως είναι υπέρ των μεμονωμένων διαπραγματεύσεων αντί για πολυμερείς συμφωνίες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη απειλήσει την Ευρώπη με την επιβολή δασμών 20% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα. Η απάντηση της Ευρώπης φέρεται να είναι ένα σχέδιο γιγαντιαίων δασμών ύψους 300 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα.

Οποιαδήποτε υποχώρηση μπροστά στις απειλές του Τραμπ δεν βρίσκεται καν στο τραπέζι, είπαν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες στους FT. Όμως, συμπληρώνουν, οποιαδήποτε κι αν είναι η λύση, τότε αυτή δεν πρέπει να ευνοεί μόνο τις χώρες με βαριά αυτοκινητοβιομηχανία -όπως η Γερμανία- αλλά όλους.